'Defet şunu gitsin'

Güncelleme Tarihi:

Defet şunu gitsin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2006 10:47

Belçika’da bir güvenlik şirketine iş başvurusunda bulunan Murat Çalışkan’ın başvurusu reddedildi ancak şirket red yanıtıyla birlikte iç yazışmalarını da e-postayla gönderince Çalışkan’ın aslında ırkçı nedenlerle işe alınmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Belçika’da yayın yapan internet haber sitesi Binfikir’in haberine göre, Gent şehri yakınlarındaki Evergem’de oturan 34 yaşındaki Murat Çalışkan’ın Euro Lock isimli hırsızlık ve yangına karşı güvenlik sistemleri satan bir kuruluşa yaptığı iş başvurusuna şirket yöneticisinin olumsuz yanıtı, şirketin iç yazışmalarının da yanlışlıkla gönderilmesi ile Murat Çalışkan’ın yabancı olduğu gerekçesiyle işe alınmadığının kanıtı oldu.

“DEFET ŞUNU GİTSİN”

Şirket yöneticisi Yves Delgouffe, Murat Çalışkan’a gönderdiği e-postada, başvurusunun reddedildiğini kibar bir şekilde kendisine bildirdi. Ancak yönetici sekreteri ile yaptığı iç yazışmayı da yanlışlıkla Murat Çalışkan’a gönderince büyük bir kriz yaşandı.

Delgouffe’un sekreteriyle yaptığı iç yazışmada yöneticinin “Defet şunu gitsin. Bir yabancının güvenlik sistemleri sattığı nerde görülmüş” ifadeleri kullanması Çalışkan’ın iş başvurusunun reddinin gerçek nedeni de ortaya çıkmış oldu.

Haberin Devamı

Bu olaydan sonra sendikası ile görüşen Çalışkan, Irkçılıkla Mücadele ve Eşit Haklar Merkezine başvurdu. Önümüzdeki günlerde olayın mahkemeye intikal etmesi beklenirken, Euro Lock ile çalışan bazı firmalar da ilişkilerini askıya aldı.

“RUMLAR BİLE BÖYLE DAVRANMADI”

E-postayı gördükten sonra neye uğradığımı şaşırdığını belirten Çalışkan, “Ben pek çok yabancı firmada ve yabancı ülkede çalıştım böylesi bir olayla karşılaşmadım. Hatta İsveç firmasında çalışırken Kıbrıs Rum kesimine iş görüşmesine gittim. Orda dahi böyle bir davranışla karşılaşmadım. 2 Yaşından beri yaşadığım bu ülkede, Belçika’da böylesi bir ırkçı davranışla karşılaşmak beni şok etti. Bu çok açık, bariz bir ırkçılık” dedi.

Şimdi Çalışkan’a konuyla ilgili izlenecek yasal yollar hakkında 4 avukat rehberlik edecek. Irkçıkla Mücadele ve Eşit Haklar Merkezi Murat Çalışkan’a 2 avukat sağlarken sendika da avukat temin etti. Murat Çalışkan’ın kendi avukatı da olmak üzere 4 avukat’ın yaptıkları görüşme sonrası işyerinin mahkemeye verilmesi kararlaştırıldı.

Diğer taraftan Euro Lock firması ile çalışan ve tekstil ürünleri satan ünlü H&M mağzası bu olaydan sonra firma ilişkilerini askıya alırken, H&M Mağzası Halkla İlişkiler sorumlusu Marianne Nerinckx bu tür ayrımcı uygulamaların H&M’in şirket ahlakına uymadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!