DEAŞ’ta sona doğru

Güncelleme Tarihi:

DEAŞ’ta sona doğru
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2019 08:30

Suriye’de terör örgütü DEAŞ’ın elindeki son toprak parçasına yönelik harekâtta örgüte karşı zaferin çok kısa süre içinde ilan edileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD desteğiyle terör örgütü YPG liderliğinde kurulan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), terör örgütü DEAŞ’a karşı nihai zaferin kısa bir süre içinde açıklanacağını kaydetti. Suriye’nin doğusunda Deyrizor’da DEAŞ’ı sadece yarım kilometrekarelik bir alanda sıkıştırdığını duyuran SDG, çok sayıda DEAŞ’lı teröristin teslim olduğunu, bazı bölgelerde saklandığı belirtilen teröristler ve sivil mevcûdiyeti nedeniyle operasyonun beklenenden yavaş ilerlediğini açıkladı.
SDG’den Ciya Furat, DEAŞ’a karşı mücadelede çok kısa süre içinde tüm dünyaya iyi haberleri duyuracaklarını söyledi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Bagoz beldesinde sıkışan DEAŞ’lı teröristlerden 240’ının perşembe günü, 200’ünün ise cuma günü teslim olduğunu duyurdu. Suriye’de DEAŞ’ın elinde hiçbir toprak parçası kalmadığını öne süren örgüt, bazı teröristlerin tünellerde saklandığını belirtti.

Haberin Devamı

‘TRUMP İÇİN ACELE ETMEYİN’

ABD Başkanı Donald Trump önceki gün Suriye’de DEAŞ’a karşı mücadele konusunda çok önemli bir haberi ‘24 saat’ içinde açıklayacağını duyurmuştu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Trump’ın Suriye’de zafer ilan etmek için açıkladığı süreye yetişilmesi amacıyla sivillerin canının tehlikeye atılmaması çağrısında bulundu. HRW’den Nadim Houry, “Çatışmaların hızı siyasi emirler tarafından dikte edilmemeli. Muhtemel esirler ve sivilleri korumak öncelik olmalı” açıklamasında bulundu.

AA’nın haberine göre, Suriye-Irak sınırındaki Deyrizor iline bağlı Bagoz beldesinin YPG kontrolüne girmesinin ardından silahlarını bırakarak teslim olmayı kabul eden DEAŞ’lı teröristler ve aileleri kamyonlarla ABD güçlerince Deyrizor’da üs olarak da kullanılan El Ömer petrol sahasına götürüldü. Bagoz’da yüzlerce DEAŞ’lı terörist ve aileleri bulunuyor.

ABD öncülüğündeki koalisyonun rakamlarına göre, Suriye ve Irak’ta 2014’te Musul, Rakka gibi çok sayıda kenti ele geçiren DEAŞ’ın ‘en parlak döneminde’ örgütün kontrolü altında yaklaşık 7.7 milyonluk bir nüfus yaşıyordu. Koalisyon, Suriye ve Irak’ta Ağustos 2015’ten itibaren operasyonlarına başladı.3

Haberin Devamı

SURİYE’DE SON TABLO

Suriye’de Esad rejimi güçleri ülkenin yaklaşık yüzde 60’ında toprak hâkimiyetini sağlamış durumda. Askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrol ettiği alan, ülke topraklarının yaklaşık yüzde 10’una karşılık geliyor. Terör örgütü YPG ise Suriye topraklarının yüzde 28’ini işgal ediyor. ABD’nin Suriye’de müttefiki YPG kontrolündeki alanda 18 üssü ve 2 bin civarı personeli bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!