Davutoğlu'ndan füze ihalesiyle ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan füze ihalesiyle ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2013 09:53

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde sözleşme görüşmelerine Çinli bir firmayla başlama kararına ilişkin, "ABD ile herhangi bir rahatsızlık konusu veya görüş ayrılığı şeklinde bir fikir teatisi söz konusu değil" dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, başkent Washington'daki temasları kapsamında bir araya geldiği ABD'li mevkidaşı John Kerry ile görüşmesi sonrası Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Görüşmede Türkiye'nin füze savunma sistemi ihalesinin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, konunun yemek esnasında konuşulduğunu söyledi. Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Herhangi bir rahatsızlık ifadesi şeklinde değil kesinlikle, Türkiye'nin bu konuda objektif kriterlerini, haklı beklentilerini bir kez daha aktardık. Onlar da kanaatlerini paylaştılar. Amerikan şirketinin de Avrupa şirketinin bu Türkiye'nin en başından bu proje konusundaki beklentilerini bildiklerini ve bunları karşılamaları halinde... Tabi ki nihai kararın verilmediğini bir kez daha vurguladık. Onlar da bu konuda çalışmaya devam edeceklerini söylediler. Herhangi bir rahatsızlık konusu veya görüş ayrılığı şeklinde bir fikir teatisi söz konusu değil."

Haberin Devamı

Davutoğlu, sabah saatlerinde görüştüğü Savunma Bakanı Chuck Hagel ile ise görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'deki güvenlik risklerinin ele alındığını belirtti.

"Özellikle Suriye'deki güvenlik riskleri en ağırlıklı üzerinde durduğumuz konuydu" değerlendirmesinde bulunan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü son dönemde Suriye'de rejimin baskılarının artması ve meşru muhalefetin alanının daraltılması yönünde hem rejimden hem de diğer gruplardan gelen baskılar ve bunların doğurduğu güvenlik riskleri söz konusuydu. Bu güvenlik risklerini ele aldık. Esas konu o. Daha geniş bir perspektifle bölgedeki güvenlik sorunlarını, Afganistan'dan çekilme konusunu ele aldık. NATO'nun Afganistan'dan çekilme takvimi sonrasında yapılacaklar hususlar, Türkiye'nin üçlü Türkiye-Afganistan-Pakistan mekanizması, bunlar hakkındaki konuları paylaştık. Afganistan'dan Suriye'ye kadar olan alandaki güvenlik risklerini ele aldık. İran angajmanı ve nükleer konuyu da ele aldık."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!