Davutoğlu'ndan Ermenistan açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan Ermenistan açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 14:10

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde bugüne kadar gelinen normalleşme sürecinin zarar görmemesi gerektiğini belirterek, "Bizim için şu anda önemli olan vizyonumuza uygun bir şekilde bu sürecin devamıdır. Onun için elimizden geleni yapacağız. Doğru yaptığımıza inandığımız zaman da kimseden gelecek tenkitleri esas almayız" dedi.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN'LA İPLER LONDRA'DA GERİLDİ

Londra'da bulunan Davutoğlu konakladığı otelde, temaslarına ve gündemdeki dış politika konularına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Dün katıldığı Afganistan Konferansı çerçevesinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'la görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, "Karşılıklı olarak pozisyonlarımızı, görüşlerimizi birbirimize aktardık. Açık yüreklilikle duyduğumuz kaygıları paylaştık" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la yaptığı görüşme çerçevesinde de Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreciyle ilgili konuları paylaştıklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin Ermenistan Anayasa Mahkemesinin aldığı gerekçeli kararıyla ilgili kaygılarının bu görüşmede Clinton'a aktarıldığını ifade etti. Davutoğlu, Türkiye için bu sürecin sağlıklı şekilde devamının önemli olduğunu belirterek, ABD tarafıyla yapılan görüşmeler sonucu, bu ülkenin Türkiye'nin bu konudaki endişelerini daha iyi anladığı düşüncesinde olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Gazetecilerin Ermenistan'la ilişkiler konusundaki sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının açıklandığı gün Dışişleri Bakanlığının bir açıklama yaptığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Biz Ermenistan'la imzalanan protokollerinin ruhuna ve lafzına uygun olmayacak şekilde yapılacak yorumlarla bu sürecin doğru ilerleyeceği kanaatinde değiliz. Her ülkenin kendi işleyişine saygı duyarız. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesine bu belgelerin gitmesi Ermenistan'ın iç sürecidir. Ancak bizi ilgilendiren, o süreç işlerken altına imza attığımız dokümanların mahiyetinin değişmemesidir" diye konuştu.

"Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının hukuki bir metin olması nedeniyle bu kısıtlama ve kayıt getirme işleminin sonuçlarının açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz" diyen Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde çok zor aşamalardan geçilerek bugünlere gelindiğini ifade etti. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu zor aşamalardan geçilip, bugüne kadar gelmiş olan normalleşme sürecinin zarar görmemesi lazım. Fakat normalleşmenin işleyebilmesi için de karşılıklı iyi niyetin ve siyasi iradenin ortaya konması gerekir. Dün de Sayın Nalbantyan'la çok açık yürekli, açık görüşlü bir görüş alışverişinde bulunduk. Ermenistan tarafı bizim kanaatlerimizin ne olduğunu açık bir şekilde bilmektedir."

Haberin Devamı

Ermenistan'la ilgili bir diğer soru üzerine de Davutoğlu, "Bizim için şu anda önemli olan vizyonumuza uygun bir şekilde bu sürecin devamıdır. Onun için elimizden geleni yapacağız. Doğru yaptığımıza inandığımız zaman da kimseden gelecek tenkitleri esas almayız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!