Davutoğlu: İsrail elini kana buladı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: İsrail elini kana buladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 14:38

İsrail'in kanlı operasyonunun ardından BM Güvenlik Konseyi'nin acil olarak gerçekleştirdiği oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Canlı yayında barbarlık gösterisi izledik" dedi. İsrail'in elini kana buladığını söyleyen Davutoğlu, bu operasyonun hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İSTEDİ NATO TOPLANIYOR

DAVUTOĞLU'NUN KONUŞMASININ TAM METNİ

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

- 32 ülkeden yaklaşık 600 sivilin bulunduğu gemilere yönelik yapılan bu saldırı hiçbir şekilde haklı gösterilemez.

- İsrail'in eli kana bulanmıştır. Bu bir devlet tarafından işlenmiş bir cinayettir.

- Canlı yayında barbarlık gösterisi izledik.

- Bu suçları işlemiş bir devlet uluslararası toplumda tüm meşruiyetini kaybeder.

- Teröristler ve devletler arasındaki çizginin bulandığı gün olan bugün, insanlık tarihinde kara bir gündür.

- Bu gemilerdeki insanlar Filistin'deki çocuklara ihtiyaç malzemeleri götürmeye çalışıyordu. Çünkü o çocuklar hiçbir eğitim alamıyorlar. Uluslararası toplum bunun farkında ama yine de bu noktalara gelindi.

- İsrail'in artık Gazze'deki ablukaya son vermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

- İsrail uluslararası hukuka uygun davranmalı. Türkiye bu saldırıyı kınıyor ve soruşturma başlatılmasını istiyor. İsrail uluslararası toplumdan, saldırıda ölen ve yaralananların ailelerinden özür dilemeli. Gemiler derhal serbest bırakılmalı ve bir soruşturma başlatılmalı.

- Türkiye, Güvenlik Konseyi'nin güçlü bir şekilde tepki göstermesini ve İsrail'in bu saldırgan tutumunu şiddetle kınayan, olayın acilen soruşturulmasını ve sorumlu tüm makam ve kişilerin cezalandırılmasını talep eden bir başkanlık bildirisini kabul etmesini istiyor.

EN AZ 9 ÖLÜ

İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine düzenlediği askeri operasyonda çoğu Türk en az 9 kişinin öldüğü açıklandı. Saldırılarda en az 15'i Türk onlarca kişi de yaralandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye yardım malzemeleri taşıyan gemilere kanlı baskının ardından, Türkiye ve Lübnan'ın talebiyle acil olarak toplandı. Reuters haber ajansı, toplantının, Konsey'in daimi olmayan üyeleri Türkiye ve Lübnan'ın talebiyle yapıldığını bildirdi.

Davutoğlu, İsrail'in yardım konvoyuna yaptığı saldırının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısına katılmak üzere Şili üzerinden ABD'ye gelmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun gün içerisinde yaptığı açıklamada, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasından dolayı "şoke olduğunu" söylemişti.

Haberin Devamı

Ban, saldırıda insanların öldürülmesini kınadığını belirterek, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmanın yaşamsal önemde olduğunu ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!