Danimarkalı editör pişman: Olacakları bilsem yayınlamazdım

Güncelleme Tarihi:

Danimarkalı editör pişman: Olacakları bilsem yayınlamazdım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 00:32

Hz. Muhammed karikatürlerini yayınlayarak dünyayı tehlikeli bir tartışmanın ortasına getiren Jyllands-Posten Genel Yayın Yönetmeni Carsten Juste, "Böyle olacağını bilseydim yayınlamazdım" dedi.

Politiken Gazetesi’nde yayınlanan açıklamasında Juste, "Danimarka askerlerinin ya da vatandaşlarının hayatının tehlikeye gireceğini bilseydim, bunu parmağım ’yolla’ düğmesine basmadan bir santim yukarıda bilseydim, yine de yapar mıydım? Hayır" dedi. Juste, "Ölüm tehditleri alınacağını, Batı Şeria’da Danimarka bayrağının yakılacağını bilseydim bunları yayınlamazdım. Hiçbir sorumlu genel yayın yönetmeni bunu yapmaz" dedi.

Fransız editörün işine son verildi

Jyllands-Posten’a destek olmak için önceki gün karikatürleri yayınlayan France Soir Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Jacques Lefranc’ın işine son verildi. Gazetenin Mısır kökenli sahibi Raymond Lakah, olayı onaylamadığının güçlü bir sinyali olarak "Lefranc’ı görevden aldım. Müslüman toplumundan ve bu yayından dolayı şoke olan ve öfkeyle kızgınlık duyan herkesten özür dilerim" dedi. France Soir’ın dünkü sayısında karikatürleri yayınlama kararı savunulurken, bir köşe yazısında şöyle denildi: "Sansürle mücadelenin en etkin yolu, bunun olmasına izin vermemektir. Bu şartlar altında çizimlerin yayınlanması anlamına gelir. Bütün dinlerin yasaklarına uyan bir toplum düşünün. Düşünme, ifade etme, hatta gelip gitme özgürlüğü nerede kalır."

Danimarka malları raflardan indirildi

Fransız perakende zinciri Carrefour birçok Arap ülkesinde Danimarka mallarını raflardan indirdi. Kahire’deki mağazada "İslam ve Mısır toplumuyla dayanışma içindeyiz" diye levha yerleştirdi. Zor duruma düşen Danimarkalı gıda şirketi Arla 125 işçi çıkardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!