Dakika dakika savaÅŸ

Güncelleme Tarihi:

Dakika dakika savaÅŸ
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 09, 2001 08:28

Haberin Devamı

10 EKİM ÇARŞAMBA

 12:46
Taliban, Usame bin Ladin üzerine uyguladıkları kısıtlamaları ABD'ye karşı sürdürdüğü Cihat'ı gerçekleştirmesi için kaldırdıklarını açıkladı. 

 12:44 Afganistan'da, 40 kadar Taliban komutanının Kuzey İtifakı saflarına geçtiği bildirildi.

 11:40 İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) dışişleri bakanlarının olağanüstü toplantısı Katar'ın başkenti Doha'da başladı.   

 11:39 Taliban, dün geceki harekat sırasında Kabil'deki bir yerleşim birimine Cruise füzesi isabet ettiğini ve can kaybı meydana geldiğini öne sürdü.   

 11:36 Endonezya'da Afganistan'a yönelik harekatı protesto eden 600 gösterici, Cakarta'da parlamento binasının önünde toplanarak gerginlik yarattı.   

 10:45 CNN Türk'e göre Genelkurmay'ın Afganistan operasyonuyla ilgili harekat planı netleşti. Plana göre 800 kişilik bir grup Afganistan'a gidecek.  

 10:41 Taliban kaynakları, Kandahar'da ve ülkenin diğer kesimlerinde dün akşam ve bu sabahki bombardımanlarda çok sayıda sivilin öldüğünü bildirdi

 09:00 Pakistan ordusu karargahında, sabaha karşı 'kısa devre'den kaynaklanan bir yangın çıktı  

 08:54 Endonezya, ABD'nin, İngiltere desteğiyle Afganistan'a yönelik harekatını protesto eden gösterilere sahne olmaya devam ediyor  

 08:43 Pakistan'da yaklaşık 40 partiden oluÅŸan Afgan Savunma Konseyi, bugün önemli kentlerde büyük çaplı protesto gösterileri düzenleyecek Â

 08:19 Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Blair, Umman'da tatbikatta bulunan Ä°ngiliz askerlerini ziyaret etmek ve bazı ülkelerin liderleriyle görüşmek üzere Basra Körfezi'ne gitti Â

 08:02 Avustralya'da bir kilisenin duvarlarına Usame bin Ladin yanlısı yazılar yazıldı Â

 07:59 Orduya ileri eÄŸitim programları geliÅŸtirmek için kurulan Yaratıcı Teknolojiler Enstitüsü yetkilileri ile Hollywood'dan yapımcı, yazar, yönetmenler ve ordu uzmanları, terörizmle mücadele projeleri için biraraya geldi Â

 07:10 ABD'nin Afganistan'a yönelik askeri operasyonda dün bir Amerikalı askerin yaralandığı bildirildi.  Â

 06:51 Kanada Başbakanı Jean Chretien, terörizme karşı başlatılan savaşın uzun sürebileceğini ve Kanada halkının ağır fedakarlıklarda bulunmasının gerekebileceğini söyledi.

 06:33 ABD Başkanı George Bush ile Washington'da görüştükten sonra New York'a gelen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile Almanya'nın Afganistan'a ve komşu ülkelerdeki mültecilere sağlayacağı insani yardımla ilgili görüştü.  

 06:16 Amerikan savaş uçakları Afganistan'ın güneyinde bulunan Kandahar kentindeki havaalanı yakınını bombaladı. Taliban yetkililerine göre, savaş uçakları, ikinci kez gün ağarırken Taliban'a yönelik düzenlediği hava harekatında havaalanı yakınlarına üç bomba attı.  

 05:52 Afganistan'daki Taliban yönetimi, Suudi asıllı Usame Bin Ladin üzerindeki bütün kısıtlamaları kaldırdığını ve Bin Ladin'in, ABD'ye karşı cihat mücadelesini sürdürmek için özgür olduğunu açıkladı. 

Haberin Devamı

 05:43 ABD'nin Florida eyaletinde bir kişinin ölümüne yol açan şarbon mikrobunun düşük kaliteli olduğu için fazla etkili olmadığı bildirildi.  

 05:26 Görgü tanıkları ABD uçaklarının Kandahar'ı sabah saatlerinde bombalamaya başladığını bildirdiler.  

 05:01 ABD'nin Florida eyaletinde görülen ve biri ölümle sonuçlanan iki şarbon vakasından sonra New York'taki hastahanelerin alarma geçirildiği bildirildi 

 04:06 Beyaz Saray, Suudi asıllı terörist Usame Bin Ladin'e bağlı El Kaide örgütü sözcüsünün El Cezire'ye yaptığı açıklamaların, ABD yönetiminin, bu örgütün ortadan kaldırılması gerektiği yönündeki inancını güçlendirdiğini belirtti.  

 03:26 Kanada'nın başkenti Ottawa'da yapılan NATO Parlamenterler Asamblesi toplantısında, ABD'ye yapılan saldırıları kınayan deklarasyon oy birliğiyle kabul edildi. 

 03:00 Arap Birliği dışişleri bakanları, terörizmi kınayarak, terörizmle mücadelenin BM çatısı altında yapılması gerektiğini vurguladılar.  

Haberin Devamı

 02:29 Afganistan'da Taliban yönetimine karşı savaşan Kuzey İttifakı'nın Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, Taliban'dan kopmaların olduğunu ve bu rejiminin düşmesine "haftalar, hatta günler" kaldığını belirtti.    

 01:37
Kanada hükümeti, Usame Bin Ladin ile bağlantısı olduğu sanılan kişi ve gruplara ait 150 bin Kanada doları (95 bin dolar) tutarındaki banka hesabını dondurdu.  

 01:02 ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Negroponte, Irak'ın BM Büyükelçisi Muhammed El-Duri ile New York'ta yaptığı görüşmede, Irak'ı Afganistan'a düzenlenen askeri harekattan yararlanarak komşularını tehdit etmemesi konusunda sert bir şekilde uyardı.  

 00:28 İtalyan Milletvekilleri Meclisi ve Senatosu Amerika'ya gerektiğinde asker gönderilmesini öngören kararnameyi onayladı.  

 00:09 El Cezire televizyonuna konuşan Usame bin Ladin'in örgütü El-Kaide'nin sözcüsü Süleyman Abdurrahif, 11 Eylül saldırılarını düzenleyenlere övgüde bulunarak ABD'ye karşı cihat ilan ettiklerini duyurdu.

9 EKİM SALI

 23:55 ABD ve İngiltere'nin Afganistan'daki Taliban yönetimine karşı başlattıkları operasyonun üçüncü gününde savaş uçaklarının bugün başkent Kabil'in üzerinde ikinci defa uçtukları bildirildi.

 23:30 ABD'nin başkenti Washington ve Maryland eyaletinden geçen metronun yeşil hattındaki trenlerden birinde polisle itişen silahlı bir adamın düşürdüğü kavanozdaki maddenin biyolojik saldırı materyali olduğundan endişe edilirken, metrodaki 15 kişi hastaneye kaldırıldı.

 23:10 İngiltere Savunma Bakanlığı, İngiliz tanker uçaklarının Afganistan harekatında Amerikan savaş uçaklarına benzin ikmali yaptığını bildirdi.

 22:30 Afgan İslami Haber Ajansı, Afganistan'a yönelik bugünkü bombardımanda başkent Kabil, Kandahar, Herat ve Celalabad'ın hedef alındığını bildirdi.

 22:00 İngiltere Başbakanı Tony Blair, geçmişteki hatayı yinelemeyeceklerini ve Afganistan'a yönelik operasyonun ardından Afgan halkını unutmayacaklarını söyledi.

 21:52 Beyaz Saray, ABD Başkanı George W.Bush'un, Pazar günkü Afganistan'a yönelik ilk bombardımanın ve Usame Bin Ladin ile önceden yapılmış bir röportajın görüntülerini dünyaya yayan El Cezire televizyonuna mülakat verebileceğini açıkladı.

 21:13 ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Taliban yuvalarının yok edilmesi için 24 saat aralıksız bombardıman gerekebileceğini bildirdi.

 20:50 Irak, ülkenin güneyinde uçan Amerikan ve İngiliz uçaklarına ateş açtığını ve uçakları kaçmaya zorladığını ileri sürdü.

 20:38 Afganistan'da Taliban hareketinin Şeriat radyosunun, dün geceki saldırılardan bu yana yayın yapamadığı bildiriliyor. Taliban yetkilileri, dünkü saldırılardan sonra başkent Kabil'deki radyonun iletişim tesislerinin zarar gördüğünü belirtirken, resmi haber ajansı Bahtar, saldırıyı kınayarak, radyonun amacının insanları bilgilendirmek olduğunu, askeri bir hedef olmadığını kaydetti.

 20:33 ABD'nin Afganistan'daki askeri operasyonu sürerken, NATO müttefiki beş ülkeninradar uçaklarının, ABD'nin doğu kıyılarını yeni bir saldırıdan koruma görevini üstlendiği bildirildi.

 20:32 Afganistan'ın başkenti Kabil'e yönelik bu geceki operasyonda, şehrin hemen dışındaki Rişore eğitim kampının hedef alınmış olabileceği bildirildi.

 20:30 ABD'nin Afganistan'daki askeri harekatının üçüncü gününde, başkent Kabil'de uçak ve uçaksavar seslerinin duyulduğu bildirildi.

 19:25ÂABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan bir yetkili, Afganistan'a üçüncü dalga operasyonu doÄŸruladı.

 19:19 Yurt dışına asker göndermek için hazırlanan yetki tezkeresi TBMM'ye gönderildi.

 18:46 CNNTürk'ün haberine göre ABD'nin talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı kendisine bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na yaklaşık 50 kişiden oluşan birliği sürekli hazır olması emri verdi.

 18:26 CNNTürk'ün haberine göre ABD, Türkiye'den ana karargahta görev yapmak üzere irtibat subayları heyeti istedi.

 18:02 Afganistan'a üçüncü dalga saldırısında Herat bölgesi hedef alındı.

 17:18 Taliban'dan bir yetkili, Kandahar havaalanı yakınına 4 bomba düştüğünü bildirdi.

 17:00 Alman Lufthansa havayollarına ait bir uçak, pazar akşamı Pakistan üzerinde uçarken az kalsın Amerikan savaş uçaklarıyla çarpışıyordu.

 15:20 Katar'daki İslam Konferansı Örgütü toplantısına katılmak üzere Doha'ya giden Dışişleri Bakanı Cem, "Toplantıda Türkiye'nin terör konusundaki açık ve net anlayışını dile getireceğim" dedi.

 15:03 Taliban'a göre Afganistan'a yönelik hava harekatında dün akşamdan bu yana 35 sivil öldü ya da yaralandı.

 14:55 Afganistan'da 70 Taliban milisinin, Herat bölgesinde muhalefetin saflarına geçtiği bildirildi.

 14:21 İngiliz Savunma Bakanı, Afganistan'da kara harekatına henüz karar verilmediğini bildirdi.

 13:21 Taliban kuvvetlerinin, Celalabad yakınlarında, kadınların giydiÄŸi burka kıyafetine bürünmüş bir Fransız vatandaşını gözaltına aldığı bildirildi.  Â

 13:20 BM, eski Afgan Kralı Zahir Åžah'ın Afganistan'daki Taliban rejiminin yerini alabileceÄŸini düşünüyor.  Â

 12:19 Amerikan karşıtı gösterilerin sürdüğü Pakistan'ın batısındaki Keta kentinde bugün 3 kiÅŸi öldü, 2 kiÅŸi yaralandı.  Â

 11:48 Almanya'nın Ramstein kentindeki Amerikan üssünde bulunan C-17 tipi 2 nakliye uçağının, dün akÅŸam da Afgan halkına havadan yardım malzemesi attığı bildirildi.  Â

 11:47 Avustralya Başbakanı John Howard, ABD'nin Afganistan'a düzenlediği harekata katılmak için Washington yönetiminden çağrı beklediklerini bildirdi.    
Â
 11:46 Taliban, ABD'nin sabaha karşı Kandahar'a düzenlediÄŸi hava akınında, lideri Molla Muhammed Ömer'in eski evini vurduÄŸunu öne sürdü.  Â

 10:17 Afganistan'da Hıristiyanlık propagandası yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan ''Shelter Now International'' adlı yardım kuruluÅŸu görevlilerinin durumunun iyi olduÄŸu öğrenildiÂ

 10:09 Ä°ngiltere, Afganistan'a yönelik hava harekatının dün geceki aÅŸamasına katılmadığını açıkladıÂ

 09:49 Japonya'nın, Afganistan'daki mülteciler için gönderdiği insani yardımı taşıyan 6 nakliye uçağı, Pakistan'ın başkenti İslamabad'a ulaştı

 09:44 Taliban ile Kuzey İttifakı arasında Tacikistan sınırı yakınlarında dün akşam çarpışmalar meydana geldi

 09:41 İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi, Taliban'ın, Afgan halkının desteğini kazanmak için BBC World Service'in radyo yayınlarını kullandığını yazdı

 09:37 Vietnam Savaşı sırasında ABD ve Saygon rejimine karşı Kuzey Vietnam'ın zaferinin baş mimarı General Van Tien Dung, "ABD ve müttefiklerinin askeri gücünün, Taliban ve Usame Bin Ladin'in boyun eğmesini sağlamaya yetmeyeceğini" söyledi

 09:34 Endonezya'nın başkenti Cakarta'da, ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösterilere polis müdahale etti

 09:30 Afganistan'daki Taliban yönetimi, ''ABD'nin saldırılarına karşı ülkeyi savunmaya devam edeceğini'' açıkladı

 09:08 Pakistan yönetimi, Taliban'a ait 3 askeri helikoptere el koydu Â

 08:56 ABD'nin Afganistan harekatı, Azerbaycan siyasetinin önde gelen isimleri tarafından, "Beklenen oldu, ancak operasyonun uzaması Ä°slam dünyasında tepki uyandırır" ÅŸeklinde yorumlandı Â

 08:39 NATO Genel Sekreteri George Robertson, baÅŸka ülkelerden de, ABD önderliÄŸinde Afganistan'a karşı baÅŸlatılan hareketa yardım etmelerinin isteneceÄŸini açıkladı Â
 08:35 Rusya, terörist ÅŸebekeler ve mali destekleriyle ilgili bilgileri Batı ülkelerine vermeye hazır olduÄŸunu açıkladıÂ

 08:32 Kuzey Kore, ABD'nin Afganistan'a askeri harekat baÅŸlatmasının ardından, ''dünyanın bir baÅŸka savaÅŸla karşı karşıya olduÄŸunu'' savundu Â

 08:10 Ä°talya'da ambulans olarak kullanılan bir helikopterin düşmesi sonucu 5 kiÅŸi öldü Â

 08:06 Afganistan'ın baÅŸkenti Kabil'e dün gece düzenlenen hava akınında ölenlerin, BM'nin Afgan çalışanları oldukları öğrenildi Â

 08:03 Taliban'ın kalesi durumundaki Kandahar'ın ÅŸafakla birlikte bombalanmaya baÅŸlandığı bildirildi Â

 08:00 Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri, ABD ve İngiltere'nin ülkesine saldırmak için terörizmi bahane ettiklerini söyledi

 06:28 Taliban, uçaksavar bataryalarıyla Kandahar üzerinde uçan savaÅŸ uçaklarına ateÅŸ açtığını belirtti. Â

 06:17 ABD ve Ä°ngiltere'nin Afganistan'a dün gece düzenlediÄŸi harekatın ardından Taliban, Usame bin Ladin'le Molla Muhammed Ömer'in iyi olduklarını açıkladı.  Â

 05:43 Afganistan'ın başkenti Kabil'e düzenlenen son hava akınında 4 kişinin öldüğü bildirildi.
  Â
 05:39 Abhazya'da bir köyde, Çeçenlerin 14 sivili öldürdüğü iddia edildi Â

 04:45 Filistin yönetimi, Gazze kentinde yapılan Amerikan karşıtı gösterilerde çıkan olaylardan üzüntü duyduğunu ve bu olayların sorumlularının bulunması için soruşturma açıldığını bildirdi.    
Â
 04:38 Afganistan'da Taliban yönetimine karşı savaÅŸan Kuzey Ä°ttifakı'nın DışiÅŸleri Bakanı Abdullah Abdullah, Afganistan'da terörizmle mücadele ve bir ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda Ä°slam ülkelerinin, özellikle Ä°ran'ın önemli rol oynaması gerektiÄŸini söyledi.  Â

 04:11 Chicago'dan Los Angeles'e gitmekte olan American Airlines'a ait 153 yolcu ve 9 mürettebatın bulunduÄŸu uçakta, bir kiÅŸinin kokpiti zorlaması heyecan yarattı. Yolcu, mürettebat ve diÄŸer yolcular tarafından kontrol altına alınırken, uçak jetlerin eskortluÄŸunda iniÅŸ yaptı.  Â

 03:42 Afganistan'ın baÅŸkenti Kabil'in tekrar bombalanmaya baÅŸladığı bildirildi.  Â

 03:05 ABD, BM Güvenlik Konseyi'ne, Taliban ve Usame bin Ladin'le, El Kaide örgütüne karşı baÅŸlattığı askeri operasyonun gerekçeleri hakkında bilgi verdi.  Â

 02:40 Ä°ran'ın resmi haber ajansı Ä°RNA'nın Taliban'ın hava kuvvetleri komutanı Aktar Muhammed Mansur'un Afganistan'a karşı ABD önderliÄŸindeki askeri operasyonda öldürüldüğünü bildirdi. Â

 02:04 Ä°talya BaÅŸbakanı Silvio Berlusconi'nin, ABD BaÅŸkanı George Bush'la Afganistan'a düzenlenen operasyonu görüşmek üzere 15 Ekim'de ABD'ye gideceÄŸi bildirildi.  Â

 01:47 Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Tony Blair, Afganistan'a karşı ABD önderliÄŸindeki askeri operasyonun amacının öç almak deÄŸil, adaleti saÄŸlamak olduÄŸunu belirtti Â

 00:29 Mısır DışiÅŸleri Bakanı Ahmed Mahir, ABD'nin elinde 11 Eylül'deki saldırıların baÅŸlıca sorumlusu ilan ettiÄŸi Suudi asıllı milyarder terörist Usame bin Ladin aleyhine "saÄŸlam kanıtlar" bulunduÄŸu konusunda ikna olduklarını söyledi.  Â

 00:02 ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Amerikan savaÅŸ gemileri ve bir denizaltıdan Afganistan'daki hedeflere toplam 15 adet Cruise tipi Tomahawk füzesi fırlatıldığını açıkladı. Â

7 EKİM'E KADARKİ GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!