Cumhuriyetçi kaleler düştü

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetçi kaleler düştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

34 Senatör, 36 vali ve 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamının yenilendiği Amerikan ara seçimi birçok sürpriz sonucuyla gözlemcileri şaşkına çevirdi. Gerek nüfus, gerekse ekonomik güç açısından ABD'nin en büyük eyaleti olan California'da 16 yıllık Cumhuriyetçi hakimiyeti sona erdi. Demokrat vali adayı Gray Davis seçimde umulmadık bir performans göstererek Cumhuriyetçiler'in en önemli kalesini düşürdü.

Sürpriz dalgası bununla da bitmedi ve Cumhuriyetçilerin geleneksel olarak ağır bastığı güney eyaletlerinin bir çoğunda Demorat adaylar ipi gögüsledi. Güney Carolina, Georgia, Illinois, Kentucky, Indiana, Florida, Louisiana, Nevada'da Demokratlar kazanırken Alabama'da ise aşırı dinci bir imaj çizen Cumhuriyetçi Fob James, Demokrat Don Biegelman karşısında hezimete uğradı. Fob James anayasaya karşı çıkarak okullarda dua okunmasını ve mahkemelerde dini simgelerin sergilenmesini savunuyordu.

Demokratların tarihi trendlere ters düşen zaferinde en önemli rolü azınlık ve kadın oyları oynadı. Zenci seçmenlerin % 89'u, İspanyol kökenli seçmenlerin % 65'i ve kadınların % 55'i Demokratları tercih etti. Demokrat Parti Başkanı Roy Romer umulmadık seçim başarısı sonrasında ‘Partimizin ülkenin dört bir köşesinde ne denli diri ve rekabet yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı. Çok büyük bir gün, böyle bir başarıyı rüyamda görsem inanmazdım’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!