Cumhurbaşkanı pozu

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı pozu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2014 01:44

Mısır’da Muhammed Mursi iktidarını darbeyle devirdikten sonra düzenlenen ilk seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Abdülfettah El Sisi, dün yemin ederek göreve resmen başladı.

Haberin Devamı

ABDÜLFETTAH El Sisi’nin geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur’dan koltuğunu teslim alma törenine Batılı ülkelerin katılımı ve katılım düzeyi oldukça düşükken, Körfez ülkelerinden üst düzey katılım vardı. Törene, Bahreyn, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Filistin, Cezayir, Libya, Umman, Moritanya, Tunus, Fas, Sudan, Güney Sudan, Komor Adaları ve Somali’den üst düzey katılım gerçekleşti. ABD, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Thomas Shannon’ı yollarken, İran’ı Dışişleri Bakan Yardımcısı temsil etti. Sisi, yemin töreni sonrası çıktığı Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde kendisini destekleyen liderler ve devlet temsilcilerini ağırlamak istediğini söyledi.

Türkiye ve Katar liste dışı

İsrail, Katar, Suriye ile Türkiye liderleri yemin törenine davet edilmedi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Filistin lideri Mahmud Abbas’ın davet edilip, bu ülkelerin liste dışında bırakılması Sisi’nin, darbeye tepki gösteren Türkiye ve Katar’la ilişkilerini iyileştirme çabasında olmayacağının göstergesi olarak yorumlanıyor. Kahire’deki Yargıtay binasında gerçekleşen yemin töreni nedeniyle normal çalışma günü olan pazar günü tatil edildi. Kahire’de asker ve polisler, devrik eski lider Muhammed Mursi’nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler yanlısı eylemlere ve olası saldırılara karşı alarmdaydı. Sisi, iktidarı boyunca en büyük sınavı yeniden istikrarın sağlanması ve ekonominin düzelmesi beklentilerini karşılamasıyla verecek. Geçen Temmuz’da 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminden sonra demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Mursi’yi askeri darbeyle deviren
eski Genelkurmay Başkanı Sisi, geçen ay sonunda
düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 96.9’unu alarak karşısındaki tek rakibi Hamdin Sabbahi’ye karşı tartışmalı üstünlük sağlamıştı.

10 idam daha

Haberin Devamı

Mısır’ın resmi yayın kuruluşu Ahram Online’daki habere göre, önceki gün Müslüman Kardeşler örgütünün 10 üyesi hakkında daha idam kararı verildi. Gıyabi yargılamada üyeler, Mursi yanlısı gösterilerde şiddet kullanmak ve sokakları kapatmakla suçlandı. Kararın, Sisi’nin töreninden bir gün önce gelmesi dikkat çekti. Son aylarda peş peşe verilen idam kararları sonrası Batı, Mısır’ı keyfi yargılama ve hukuksuzlukla eleştiriyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!