Cristina Kirchner: Bin Ladin yargılanmalıydı

Güncelleme Tarihi:

Cristina Kirchner: Bin Ladin yargılanmalıydı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2014 19:53

NEW YORK’ta sabah saatlerinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Arjantin Başkanı Cristina Kirchner, El Kaide lideri Usama Bin Ladin’in bir operasyonla öldürülmesini eleştirdi. Bin Ladin’in infaz görüntülerini televizyonda izlerken dehşete düştüğünü söyleyen Cristina, "Tabi ki Bin Ladin’i yakalayıp, yargılayıp hapse atmak gerekirdi. Ancak yakalama görüntülerini naklen televizyonda vermek neyin nesi? Bu terörist gruplara kendi yaptıklarını yayınlama fikri vermez mi? Bu tür durumlarda kararlı ama insani kriterler ve insan haklarına saygılı bir tutum alınmalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dün bir konuşma yapan Cristina Kirchner, akbaba fonlarını terörist olarak nitelendirdi. Fernandez terörizmin bir yerlere bomba atmak ve insan öldürmek anlamına gelmediğini, ekonomileri ve ülkeleri istikrarsızlığa sürüklemenin de bir tür terörizm olduğunu söyledi. Arjantin’in son on yılda dünyanın en fazla büyüyen üç ülkesinden biri olduğunun altını çizen Cristina Kirchner, ülkede sadece ekonomik değil, sosyal ve politik olarak da önemli aşamalar kaydettiklerini belirtti. Kirchner, "2003’ten beri 190 milyar dolar borç ödedik ama borç yapılandırmasına girmeyen yüzde 1’lik bir grubun finansal terörizmi ile karşı karşıyayız" dedi.

SAVAŞ TAMTAMLARI ÇALARAK SORUN ÇÖZÜLMEZ

Daha sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde konuşma yapan Cristina Kirchner, dönem başkanı Obama’nın yüzüne karşı ABD Meclisinde akbaba fonlarının lobi faaliyetine izin verildiğini söyledi. Birleşmiş milletlerin anti-terör politikalarını da sert bir dille eleştiren Arjantin başkanı "Savaş tamtamları çalarak sorun çözülmez" açıklamasını yaptı.

Kirchner konuşmasına şöyle devam etti: "Geçen seneki Birleşmiş Milletlerin probleminin başka isimler olduğunu hatırlatmak isterim. İlk önce problem El Kaide’ydi, sonra Arap baharı oldu şimdiki yeni canavarsa sinematografik sahnelerle insanların kellesini kesen IŞİD oldu. Bu grubunun önemli ekonomik kaynakları ve cephaneliği olduğu çok açık. Kim bunlardan petrol alıyor, kim bunlara silah satıyor ve temininde kim aracı oluyor bilmiyoruz."

Konuşmasıyla ABD’yi de üstü kapalı eleştiren Cristina Kirchner terörle mücadelede doğru yöntemlerin araştırılmasını ve bunu yaparken de insan hakları ihlallerinden kaçınmanın birincil hedef olması gerektiğini sözlerine ekledi.

BİN LADİN YARGILANMALIYDI

Arjantin Başkanı, El Kaide lideri Osama Bin Ladin’in bir operasyonla öldürülmesini eleştirdi. Bin Ladin’in infaz görüntülerini televizyonda izlerken dehşete düştüğünü söyleyen Cristina, "Tabi ki Bin Ladin’i yakalayıp, yargılayıp hapse atmak gerekirdi. Ancak yakalama görüntülerini naklen televizyonda vermek neyin nesi? Bu terörist gruplara kendi yaptıklarını yayınlama fikri vermez mi?. Bu tür durumlarda kararlı ama insani kriterler ve insan haklarına saygılı bir tutum alınmalıdır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!