Covid yasakları kalkınca Meksika’dan ABD sınırına akın

Güncelleme Tarihi:

Covid yasakları kalkınca Meksika’dan ABD sınırına akın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2023 07:00

ABD’de perşembe gecesi 23:59’da üç yıldır COVID-19 nedeniyle yürürlükte olan göçmen prosedürü yürürlükten kalktı. Gelişme, güney sınırında kısa süreli kaotik bir süreci tetikledi.

Haberin Devamı

Birkaç gündür Meksika duvarı önünde polis, aralarında Türklerin de olduğu on binlerce kişilik göçmen kalabalıklarını kontrol altına almaya çalışıyor. Duvar boyunca uzanan kentlerde acil durum ilan edilirken, dün sınırda tansiyon kısmen düştü. Peki kargaşaya ne sebep oldu?

MADDE 42 GİTTİ

Sınır polisi, kaçak göçle son 3 yıldır Amerikan kamuoyunda “42’nci madde” olarak bilinen düzenleme ile mücadele ediyordu. Uygulama COVID salgınının kıtaya ulaştığı Mart 2020’de dönemin ABD Başkanı Donald Trump tarafından yürürlüğe kondu. Sınır polisine, halk sağlığı gerekçesiyle göçmenleri derhal geri çevirme yetkisi veriyordu. Korona getirebilir endişesiyle göçmenler, yarım saat kadar kısa süren işlemle Meksika’ya geri itilebiliyordu. İnsan hakları savunucuları, 42’nci madde kullanılarak geçen üç yılda 2.6 milyon kişinin sınır dışı edildiğine dikkat çekerek, hem Trump hem de Biden’ı halk sağlığı tedbirini göçmen politikası olarak kullanmakla suçluyordu.

Haberin Devamı

Covid yasakları kalkınca Meksika’dan ABD sınırına akın

NE DEĞİŞTİ, NEDEN ŞİMDİ

Washington yönetimi, koronavirüsün artık bir acil durum olmadığına hükmederken bu kararla birlikte zorunlu olarak 42’nci madde de yürürlükten kalktı. Bunun yerine normal prosedür olan 8’nci madde devreye girdi. Pandemi öncesi koşulları, sınırdan kaçak geçenlere sığınma başvurusu yapma hakkı veriyor. Güvenlik güçleri başvuruları işleme almak zorunda. İşte bu değişiklik, binlerce kişinin “sınırı geçmek için uygun zaman” diye düşünmesine neden oldu.

GÖÇMENLERİ NE BEKLİYOR

Ancak bu, sınırın açık olduğu anlamına gelmiyor. Nitekim Joe Biden yönetimi geçişleri engelleyebilmek için ek 1500 asker görevlendirdi. Ayrıca sınırı geçmeden online randevu alınması şartı getirdi. Kayıtsız gelene hapis öngörülüyor. Fakat bir kez duvarı aşabilenler, sığanma başvurularının görüşüleceği mahkeme tarihine kadar aylarca ABD’de kalabilmeyi umuyor. Mahkeme günü gelene kadar bu kişiler ülke içinde serbestçe hareket edebiliyor. Teksas’taki göçmen merkezleri dolarken, barınacak yer bulamayan yüzlerce kişi otobüslerle New York, Boston, Chicago gibi şehirlere seyahat etti bile.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!