Çoganis: Savaştan korkmuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Çoganis: Savaştan korkmuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Güney Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Atanasios Çoganis, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik temasların yoğunlaştığı bir dönemde savaştan söz etti. Kıbrıs'ta savaş istemediklerini belirten Çoganis‘Ancak gerekmesi durumunda savaştan korkmayız’’ diyerek Türkiye'ye meydan okudu.

Rum Radyosu'nun haberine göre, Rum-Yunan ortak savunma doktrininin geliştirilmesi konusunda temaslar yapan Çoganis, Rum Savunma Bakanı Yannakis Omiru ile bir araya geldi. Omiru, görüşme sırasında ilk kez bir Yunan Genelkurmay Başkanı'nın Kıbrıs'a geldiğini anımsatarak ‘‘Bu ziyaret, Yunanistan'ın, Türkiye'nin Kıbrıs'ta yayılmacı emellerini gerçekleştirmesine izin vermeme konusundaki kararlılığını yansıtıyor’’ dedi. Çoganis ise, ‘‘Kıbrıs'ın üç garantöründen biri olan Yunanistan Kıbrıs Helenizmine zarar gelmemesi için her zaman sorumluluk üstlenmeye hazırdır. Savaş istemiyoruz. Ancak gerekirse savaştan çekinmeyiz’’ dedi. Çoganis, daha sonra Ada'daki Yunan alayı ELDİK'i ziyaret etti ve Meclis Başkanı Spiros Kiprianu ile görüştü.

Yunan Genelkurmay Başkanı, bugün Baf'ta Yunan uçakları için inşa edilen Andreas Papandreu Hava Üssü'nü ziyaret ederek gövde gösterisi yapacak. Çoganis, Türkiye'nin Kıbrıs'taki hava üstünlüğünü sona erdirmeyi amaçlayan üssün her an kullanılabilecek durumda olduğu mesajını vermek için C-130 tipi bir askeri uçakla Atina'ya bu üsten dönecek. Rum Hükümeti, Türk tarafının öfkelendirilmemesini isteyen ABD'nin girişimleri üzerine Baf Hava Üssü'nün resmi açılışını sürekli erteliyor. Yunan savaş uçaklarının konuşlandırılacağı üs, bu yılın başlarında tamamlanarak Rum Milli Muhafız Ordusu'na teslim edilmişti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!