Çocukları öldürmem intihar ederim

Güncelleme Tarihi:

Çocukları öldürmem intihar ederim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 00:00

19 yaşındaki asker Jason Chelsea, Irak’a gönderilecek İngiliz birliklerine katılacaktı. Ancak ona, "Gerekirse çocuklara ateş edeceksin" denildi. Ailesine, "Ben çocukları öldüremem" diye dert yandıktan bir iki saat sonra aşırı dozda ilaç alarak ve bileğini keserek intihar etti.

IRAK’a gönderilecek birlikte eğitim gören Jason Chelsea, komutanlarının intihar bombacısı olduğundan şüphelenilen çocuklar üzerine de ateş açması gerektiği yönünde kendisini uyardığını ailesine söyledi. Bundan 48 saat sonra da aşırı dozda ağrı kesici aldı ve ardından bileklerini kesti. Ölüm döşeğindeyken annesine "Irak’a gidemem. Çocukların üzerine ateş açamam. Hangi cephede oldukları umurumda bile değil. Bunu yapamam" dedi.

Savunma Bakanlığı, Chelsea’nin ölümü üzerine soruşturma açtı. Genç askerin eğitimde hırpalandığı ve aşağılandığı iddiaları bulunuyor. Chelsea’nin, intihar notunda "ben işe yaramaz bir pisliğim" diye yazdığı bildirildi.

Genç askerin babası Tony Chelsea, "Oğlum korkularına karşı yapayalnız kalmıştı. İçten içe üzülüyordu ve derdini açamıyordu. Ancak ölüm döşeğinde Irak’la ilgili korkularını söyledi" dedi. Baba, "Eğitimde yapma mankenlerle güreştiriyorlarmış. Ona, Irak’ta çocuklarla da savaşması gerekebileceğini hatta, intihar bombası taşımaları olasılığı yüzünden onları vurmak zorunda bile kalabileceğini söylemişler. Oradaki kuralın bombacı olduğundan şüphe ettikleri kişiyi önce vurmak, sonra soru sormak olduğunu anlatmışlar" diye konuştu.

Chelsea’nin annesi de şunları ekledi: "Jason’a Irak’ta iki yaşındaki çocukların bile bomba taşıdığını söylemişler. Kendi ve arkadaşlarının canını kurtarmak için bir gün onlardan birini vurması gerekebileceğini bildirmişler." Ancak ordu kaynakları, Irak’ta küçük çocuklar tarafından intihar saldırısı olayı hiç gerçekleşmediğini belirtiyorlar.

Chelsea’nin cenazesine yakınlarıyla birlikte birliğinden askerler de katıldı. Arkadaşları cenazede, en sevdiği iki futbol takımı olan Chelsea ve Wigan formaları giydiler.

Jason İLK DEĞİL

Haberi manşetinden veren Independent gazetesi, konuyla ilgili yorumunda şunları yazdı: "Bu genç adamın intiharı Irak’taki travmatik operasyonun silahlı kuvvetlerimiz üzerinde oluşturduğu ağır baskının yeni bir örneği. Er Chelsea, Irak’taki durum nedeniyle kendi canına kastetmeye sürüklenen ilk asker değil. Geçen yıl Ekim ayında Basra’da bir askeri polis olan Ken Masters kendini asmıştı. Yüzbaşı Masters tecrübesiz bir genç değil, 15 yıllık deneyimi olan bir askerdi. İngiliz askerlerine yönelik suistimal suçlamalarını soruştururken bunalıma girmişti."

İngiliz ordusunda personel açığı

İNGİLTERE ordusunun giderek artan personel sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu açıklandı. Savunma Hizmetleri Ajansı’nın açıkladığı resmi istatistikler, İngiliz ordusunun personel kapasitesinin yüzde 3 oranında azaldığını ortaya koydu. Silahlı kuvvetlerin personel sayısının 185 bin civarında olması gerektiği hesaplanıyor. Ancak, halihazırdaki duruma göre, 5 bin civarında personel açığı var. Geçen yıl ordudan ayrılan personelin sayısı yüzde 8’e yakın. Personelin en önemli ayrılma gerekçeleri arasında ise, Irak gibi savaş bölgelerinde görev yapmak ve sık sık ülke dışındaki görevlere atanmak zorunda kalınması gibi unsurlar sayılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!