Çocuk kölelerden özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Çocuk kölelerden özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2009 00:00

Avustralya Başbakanı Rudd, Aborjinlere yönelik tarihi özrünün ardından bu kez Britanya’dan zorla ülkesine göç ettirilen çocuklarla, bakımevlerinde her türlü tacize uğrayan “Unutulmuş Avustralyalılar” diye anılan küçüklerden özür diledi.

Haberin Devamı

KEVIN Rudd bu kez Britanya’dan zorla ülkesine getirilen ve Avustralya’da yetimhanelerde türlü taciz gören çocuklardan özür diledi.

1930-1970 yılları arasında Britanya’dan 8 bin ile 10 bin çocuk, yetimhane ve bakımevlerinden alınarak daha iyi bir gelecek vaadiyle Avustralya’ya götürülmüştü. Rudd, dün mecliste düzenlenen bu çocuklardan 900 kadarının da katıldığı törende yaptığı konuşmada,  “Birçoğunuzun gidecek hiçbir yer ve kimseniz olmadan soğukta, aç ve yalnız bırakıldığınız geçmişten utanç duyuyoruz. İktidarda olanların, kimsesi olmayanların kötüye kullanılmasına nasıl izin verdiğini düşünüp, utanç duyuyoruz” dedi.

İngiltere’den 1930-70 yılları arasında uygulanan politika nedeniyle 150 bin çocuğun, kimsesiz ya da gayrimeşru oldukları gerekçesiyle İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi ülkelere yolladığı sanılıyor. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da bu çocuklardan özür dileyecek.

Kötü muamele

En küçüğü üç yaşında olmak üzere, yetimhane ve bakımevlerindeki binlerce yoksul çocuk, daha iyi bir yaşam vaadi ile çoğunluğu Kanada ve Avustralya olmak üzere İngiliz Uluslar Topluluğu ülkelerine gönderilmişti. Ancak Avustralya’da olmak üzere çocukların çoğunluğu bakım kurumlarında unutulmuş, zorla tarım işletmelerinde çalıştırılmış ve kötü muameleye hatta cinsel saldırılara uğramışlardı.

Haberin Devamı

Unutulan Avustralyalılar

Başbakan Rudd, “Unutulan Avustralyalılar” denilen, geçen yüzyılda yetimhanelere ve bakımevlerine konulduktan sonra her türlü tacize maruz kalan çocuklar için de özür diledi.
Bu çocukların sayısı da 500 bini buluyordu.
Rudd, daha önce de Avustralya yerlisi Aborjin ailelerden asimilasyon politikası çerçevesinde zorla alınan çocuklar için de özür dilemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!