Clinton'dan Erivan'a 'protokol' ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Clintondan Erivana protokol ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 10:47

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, tıkanan Türkiye-Ermenistan protokol sürecine ivme kazandırmak için önümüzdeki günlerde Erivan'da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la görüşecek.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın Doğu Avrupa ve Kafkaslarda yapacağı ziyaretlerin gündemi belirlendi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Doğu Avrupa ve Kafkaslarda yapacağı ziyaretlerin gündemi belirlendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Phil Gordon, Clinton, 1-5 Temmuz tarihlerinde Ukrayna, Polonya, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'ı ziyaret edeceğini duyurdu. Gordon, Ermenistan'a yapılacak ziyaretin, Ermenistan ile Türkiye arasında başlayan ancak ilişkilerin normalleştirilmesine dair protokollerin onaylanması safhasında tıkanan sürecin konuşulması için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Amerika'nın, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine desteğinin devam ettiğini hatırlatan Gordon, ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın Ermenistan'a yapacağı ziyaret sırasında Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan ile bu konuyu da görüşeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

“ABD olarak protokollerin onaylanmasının ve iki ülke arasındaki sınırın açılmasının hem tarafların hem de tüm bölgenin iyiliğine olacağına inanıyoruz" diyen Gordon, Türk tarafı protokoller konusunda ilerlemeye hazır olduğunda Ermenistan'ın da bunu takip edeceğini düşündüğünü belirtti.

“TÜRKİYE'NİN HAVA SAHASINI İSRAİL'E KAPATMASI TALİHSİZ"
Gordon, Türkiye'nin hava sahasını İsrail'e kapattığı iddialarına ilişkin bir soruyu da yanıtladı. Gordon, kapatma kelimesini kullanmasa da olayı “talihsiz" olarak nitelendirdi.

Gordon, Ortadoğu'da yıllardan beri süregelen en olumlu olayın Türkiye ile İsrail arasındaki yakın ilişkiler olduğunu, ancak Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının ardından ikili ilişkilerde tansiyonun yükseldiğini belirtti. Gordon “İki ülke arasında diplomatik, turistik ve ekonomik ilişkiler ile güvenliği geliştirmeyen adımlar talihsizdir” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!