Çin'de "Öküz Yılı" heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Çinde Öküz Yılı heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2009 16:34

ÇİNLİLER, bu gece ‘Fare' yılından çıkıp ‘öküz' yılına giriyor. Türkçe’ye inek, sığır, boğa olarak da çevrilebilen öküz yılı için Çin bir haftalık tatile girdi.

Çin geleneksel takvimine göre fare yılından çıkılıp öküz yılına bu akşam itibarıyla giriliyor. Bu bayramın diğer bir adı Bahar Bayramı olması. Eski Çinliler bu bayramı baharın gelişini kutlarlarmış. Meteoroloji Müdürlüğü Pekin’in son 10 yılın, Şanghay’ın son 18 yılın en soğuk kışı olduğunu açıkladı.

Çinliler, Çin'in en büyük bayramı olan yeni yılda araya gelmek için günler öncesinden yollara döküldü. Bu yıl yapılacak toplam yolculuk sayısının 2.32 milyar olması bekleniyor ve geçen yıla göre yüzde 3.5 daha fazla. Çin’de birçok trendeki yataklar geçici olarak kaldırılıp yerine koltuklar konuldu ve yolcu kapasitesi 300 bin daha artırıldı ancak buna rağmen sahte biletin önüne geçilemiyor. Geçen hafta sadece Guangdong’da 60 bin sahte bilet ele geçirildi.

Çin'de her yıla bir hayvanı temsil etmenin kaynağı M.Ö. 6'ncı Yüzyıl'a kadar gidiyor. Çinliler 12 yılda bir dönüşümlü olarak yıllara sırasıyla fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koç, maymun, horoz, köpek ve domuzun adlarını veriyor. Öküz, Çin’de saygın bir hayvan olarak kabul ediliyor. Toprağı işleyen, eti, sütü, derisinden yararlanılan bu hayvan Çinliler için güç, çalışkanlık, yaratıcılıkla eşdeğer. Çinliler'den farklı olarak Batılılar'la birlikte Japonlar 1 Ocak tarihi itibarıyla öküz yılına girmişti. Japonlar, borsadaki ayılar ve boğalara gönderme yaparak, bu yıl borsadan beklentileri fazla ve daha olumlu bir yıl olacağına inanıyorlar.

Çinliler bu akşam aile üyeleri ile bir araya gelecekler ve birlikte CCTV'nin bayram özel programını izleyecek. Olimpiyatlar nedeniyle Pekin'de havai fişek, çatapat patlatmak yasaktı. Çinliler 25 Ocak sabahıyla birlikte serbest bırakılan havai fişekleri ve çatapatları atmaya başladı. Böylece Çinliler bu gürültüyle kötü ruhları kovacaklarına inanıyor. Bu bayram sadece Çin’de değil birçok Asya ülkesinde de kutlanıyor. Ayrıca dünyanın dört bir köşesine yayılmış olan Çinliler de bulundukları ülkelerde bahar bayramını kutluyorlar. Ayrıca dünya liderleri de yayımladıkları mesajlarda Çinlilerin yeni yılını kutladıklarını açıkladılar.

Çinliler bu akşam balık, Çin mantısı, soya fasulyesinden yapılan tofu denilen yiyecekleri mutlaka yiyor. Bu yemeklerin okunuşu Çince’de zenginlik, refah, mutluluk sözcükleriyle eşdeğer.

Çin Yeni Yılında memleketlerine gidecek gençler ailelerine karşı mahcup olmamak için evlenecek damat ya da gelin bulamadıklarından ötürü kiralık damat ya da gelin bulmaya başladı. Çin'de son 1-2 yılda yaygınlaşmaya başlayan bu uygulamayla Çinli gençler günlüğü 100-500 (yaklaşık 24.4-122.1 TL) yuan arasında sahte damat ya da gelin adayını aileleriyle tanıştırıyorlar. Gençler bu işi çoğunlukla internet sitelerine verdikleri ilanlarla yapıyorlar.

Bahar Bayramı geleneklere göre Çin Ay Takvimine göre 12’inci ayın 23’üncü gününden başlar yeni yılın ilk ayının 15’inci günü düzenlenen ve Fener Bayramı denilen Yüen Şiao (Yuan Xiao) Bayramı’na kadar yaklaşık üç hafta sürer. İstatistiklere göre, Çinlilerin Bahar Bayramı’nda yaptıkları tüketim, tüm yıl içinde yaptıkları tüketimin üçte birinden daha fazlasını oluşturuyor.

Çinliler yarından itibaren geleneksel tarzda süslenmiş olan parklara giderek hem eğlenecekler hem de geleneksel Çin yemeklerinden yiyecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!