Çin Türkiye ile ilişkilerin bozulmasını istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Çin Türkiye ile ilişkilerin bozulmasını istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2009 13:58

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zay Cün, Türkiye-Çin ilişkilerinin 5 Temmuzda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de meydana gelen olaylardan etkilenmemesini istediklerini belirtti.

Zay, Pekin'de Türk gazetecileriyle görüşme sırasında, olaylardan sonra "Türkiye'de düşünmedikleri ve görmek istemedikleri gelişmeler" olduğunu söyledi.

Bazı basın organlarının "sorumsuzca" haberler verdiğini, Çin polisi ve Çinlilerin Uygurları öldürdüğü şeklinde "yalan haberler" yayıldığını savunan Çinli yetkili, basın organlarından "zedelenmiş olan ilişkilerin normale dönmesi ve tekrar rayına oturması için yardım beklediklerini" ve "sağduyulu çaba harcanması gerektiğini" ifade etti.

Zay, Urumçi'deki olaylarla ilgili olarak "katliam" ve "soykırım" gibi ifadeler kullanılmasını da eleştirdi. "Ülkeler arasındaki ilişkilerin insanlar arasındaki ilişkiler gibi olduğunu" kaydeden Bakan Yardımcısı, "Yanlış anlama olması normaldir, önemli olan bunu gidermektir" diye konuştu.

Zay Cün, Türkiye'de Rabia Kadir'e vize verilebileceği şeklinde haberler çıkmasına ilişkin olarak da, "Rabia Kadir'in bir bölücü olduğu" suçlamasında bulundu ve "Rabia Kadir'in 2-3 yıldır Türkiye'ye gitmeye çalıştığını bildiklerini, ancak Türk hükümetinin vize vermediğini, bundan sonra da vermeyeceğini umduklarını" söyledi.

TÜRKİYE-ÇİN İLİŞKİLERİNİN ÖNEMİ

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zay, son yıllarda Türkiye-Çin ilişkilerinin karşılıklı yarar temelinde geliştiğini, ekonomik ve ticari temasların yoğunlaştığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kısa bir süre önce Çin'e yaptığı ziyareti anımsatan Zay, bu ziyarette ikili dostluk ve işbirliğinin yeni bir seviyeye taşındığını ve önemli anlaşmalar imzalandığını söyledi.

Zay Cün, Devlet Başkanı Hu Cintao'nun ziyaret sırasında Gül'e Türkiye ile ilişkilere stratejik açıdan ve uzun vadeli olarak baktıklarını söylediğini hatırlattı.

Çinli yetkili, bir soru üzerine, bir süre önce Türkiye'de bulunan Çin Eximbank heyetinin Türk tarafından kaynaklanan bir sıkıntıdan dolayı planlanandan önce Çin'e döndüğünü söyledi.

Zay Cüen, ortak güven temelinde Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretine Urumçi kısmını da eklediklerini anlattı. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaların son olaylardan etkilenmemesini arzuladıklarını ifade eden Çinli Bakan Yardımcısı, Çin tarafı olarak Türkiye ile aralarındaki ilişkilere büyük değer verdiklerini, bunun "içten gelen bir duygu" olduğunu ve Çin halkının Türk halkına karşı art niyeti olmadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!