Çin Seddi doğa ve insan tahribatıyla yok oluyor

Güncelleme Tarihi:

Çin Seddi doğa ve insan tahribatıyla yok oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2008 16:59

ÇİN'in başkenti Pekin'e gelenlerin kent merkezine 1.5 saat uzaklıkta gittikleri Çin Seddi'nin yıkıntıları üzerine 40 yıl önce kurulduğu gerçek Çin Seddi'nin tamamen yok olmaya yüz tutmuş bir yapı olarak Çin’in kuzey bölümlerinde hala uzandığı belirtildi.

Çin Seddi'nin tarihi 10 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Çin'in kuzey ve güneyini de ayıran Çin Seddi kuzeyden gelen düşmanlara karşı kurulurken ayrıca ülkenin de sınırını çizerek, Çin'in tek yönetim altında olduğunu gösterdi. Sürgüne gönderilenler seddin inşaatında ömür boyu çalıştırılırken bu yapı sayesinde ülkeden kaçışlar da önleniyordu.

Çin Seddinin kapıları düşmanlarla yapılan savaş sonrası imzalanan barış anlaşmasının sonunda bir anlamda büyük bir ticaret merkezleri haline dönüşmüştü. O nedenle Çinliler ve Türkler arasında soğuk savaş dönemi haricinde tarih boyunca çok sıkı ilişki oldu. İki ülke arasındaki ilişki Osmanlı İmparatorluğu döneminde bile devam etti.

Tarihte önemli bir yer tutan Çin Seddi’nin artık yok olmaya yüz tutmuş gerçek hali Çin'in kuzey eyaletlerinde hala uzanıyor. Tarihi 1500-2 bin yıl öncesine dayanan Çin Seddi'nin Ningşia eyaletindeki bu bölümü de tamamen yok olmaya yüz tutmuş durumda. Çin Seddi’nin bu bölümünde sadece toprak ve pirinç lapa kullanılırken 2 bin yıldan bu yana harap da olsa yine de ayakta durduğu bildirildi. Çin hükümeti seddin etrafına çit çekerek koruma altına almaya çalışırken bu ülkede yaşayanlar seddi ortadan keserek evlerine gidecek yol açmarak çiti yıktıkları bildirildi.

Çin Seddi’nin bilinen halini Çin Şı Huang (Qin Shi Huang) adlı Çin’i ilk kez bir yönetim altında birleştiren imparator yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!