Çin domuz gribi için işbirliği çağrısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Çin domuz gribi için işbirliği çağrısı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 17:50

Çin yönetimi, bütün ülkeleri “bir ani kamu sağlığı krizi" olan domuz gribine karşı, sağlık bilgilerinin yaygınlaştırılması başta olmak üzere işbirliğini yoğunlaştırmaya çağırdı.

Çin Sağlık Bakanı Çen Cu, Pekin'de yapılan BM Ekonomik ve Sosyal Konsey Asya-Pasifik yıllık bakanlar toplantısının açılış konuşmasında, bütün ülkelerin domuz gribine karşı etkili önlemler alması gerektiğini söyledi.

Bakan, sağlık kuruluşlarının sınır giriş-çıkışlarındaki hastalık denetimi ile tedavi çalışmalarını en iyi şekilde yapmaları yönünde önlem alınmasının yanı sıra, gerekli bilgilerin yaygınlaştırılarak, insanların bu hastalıktan korunma bilinç ve yetkinliğinin artırmasının önemini vurguladı.

MEKSİKA;YA 5 MİLYON DOLARLIK YARDIM

Çin hükümetinin domuz gribiyle mücadele için Meksika'ya 5 milyon ABD Doları değerinde insani yardım sağlayacağı bildirildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cian Yü, bu yardımın 1 milyon ABD Doları tutarındaki bölümünün nakit, 4 milyon dolarlık bölümünün ise insani yardım malzemelerinden oluşacağını açıkladı.

ÇİN İLE İLGİLİ İDDİALARA TEPKİ

Çin yönetimi bazı yabancı basın organlarında yer alan, “domuz gribinin Çin;den kaynaklandığı" şeklindeki iddialara tepki gösterdi.
Çin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Mao Çünan, bu haberleri yayınlayan yabancı medya kuruluşlarının domuz gribiyle ilgili olguları ve bilimsel gerçekleri hiçe saydığını söyledi.

Sözcü Mao, “bütün ülkelerin domuz gribiyle mücadele ettiği bu kritik dönemde salgınla ilgili olguların ve temel bilimsel gerçeklerin hiçe sayılıp Çin hakkında kasıtlı olarak yalan haber üretilmesinin, Çin'in imajını lekelemeyi amaçladığını" belirtti.

Mao, diğer ülkelerde domuz gribi vakaları görülmesinden sonra Çin hükümetinin hemen acil müdahale mekanizmasını devreye soktuğunu söyleyerek, Çin'de şu ana kadar domuz gribine yakanlanan olmadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!