Çin Devlet Başkanı'na Japonca 'şerefe' dedi

Güncelleme Tarihi:

Çin Devlet Başkanına Japonca şerefe dedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2011 00:00

Coca-Cola CEO’su ve Başkanı Muhtar Kent, ABD'deki iş çevrelerinin katıldığı bir davette Çin Devlet Başkanı Hu Jintao şerefine kadeh kaldırırken gaf yaptı. Kent, Çince yerine Japonca "şerefe" dedi.

Haberin Devamı

OBAMALAR'IN MASASINDA OTURDU / FOTO GALERİ

ABD Başkanı Barack Obama’nın Çin Devlet Başkanı Hu Jintao onuruna Beyaz Saray’da verdiği yemeğe katılan The Coca-Cola Company CEO’su ve Başkanı Muhtar Kent daha sonra ise Washington'daki Wardman Park Marriott Otel'de bir davette konuşma yaptı.

Çin Devlet Başkanı'nın da katıldığı gecede aynı zamanda ABD-Çin İş Konseyi Başkanı olan Kent, "Bu tarihi anın hürmetine kadehimi Başkan hu ve onun saygıdeğer heyetine kaldırıyorum. Kanpai" dedi.

Kent'in bu sözlerinin ardından aralarında ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve ABD'nin Çin eski büyükelçisi James Sasser'in de bulunduğu kalabalıktan kahkaha sesleri yükseldi.

Çince'de "şerefe" anlamına gelen "ganbei" sözcüğü ile Japonca'da "şerefe" anlamına gelen "kanpai" kelimesi aynı karakterlerle yazılıyor ancak okunuşta farklılık gösteriyor.

Haberin Devamı

Şu an sıkı ekonomik bağları bulunan Çin ve Japonya, 1937'den 1945'e kadar savaş halindeydi.

OBAMALAR'IN MASASINA OTURDU
Kent, Beyaz Saray'da Hu onuruna verilen akşam yemeğinde ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama ve Çin Devlet Başkanı'nın yanında oturdu.

Yemeğe, aralarında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Amerikan yönetiminden çok sayıda bakan, çeşitli eyaletlerin valileri, milletvekilleri ve senatörler,  ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, eski ABD Başkanları Jimmy Carter ve Bill Clinton'ın da bulunduğu iş dünyası ve sanat çevresinin ünlü simaları, ünlü gazetecilerin de yer aldığı çok geniş bir davetli grubu katıldı.

Beyaz Saray'da Hu onuruna verilen yemek, Obama'nın göreve geldiğinden bu yana, Washington'ı ziyaret eden bir yabancı devlet başkanı onuruna verdiği üçüncü  “devlet yemeği” oldu. Obama, daha önce de Hindistan ve Meksika Cumhurbaşkanlarına Beyaz Saray'da “devlet yemeği” vermişti.

Beyaz Saray'da 13 yıldan beri bir Çin Devlet Başkanına verilen ilk  “devlet yemeği” özelliğini taşıyan davet, ıstakoz, elmalı pasta, biftek ve yerel şarapları içeren menüsü ve caz müziği performansıyla Amerikan hayat tarzına uygun düzenlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!