Çin’deki mama krizi dondurmaya da sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Çin’deki mama krizi dondurmaya da sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 00:00

Çin’deki bazı süt tozu ve bebek mamalarında bir sanayi kimyasalı olan "melamin"in bulaşması üzerine yaşanan panik sürüyor. Zehirli mama yüzünden ölen bebeklerin sayısı 4’e çıkarken, 6200 aile hastanelere koştu. Pekin Çocuk Hastanesi bekleme salonuna dün 1000 kişi yığıldı. 1300 bebek, doktor gözetiminde. 158 bebeğin durumu ciddi. Melaminin yol açtığı böbrek yetmezliğinden hayatını kaybeden son kişi, Doğu Türkistanlı bir bebek.

Bu sektörde üretim yapan 22 şirketten 9’una, "üç yıl boyunca teftişlerden muaf olma hakkı" (mianjian) tanıyan Çin yönetimi, şimdi zorda. Hükümet, plastik ürünlerinde kullanılan kimyasalı süte bulaştıran şirketlere yönelik 10 günlük operasyona hız verildi. Baskınlarda 5 bin müfettiş görev alıyor. Olayın meydana geldiği Hebey Kenti’nin belediye başkanı ve Komünist Parti’nin bölge başkanı olan kişi görevden alındı. Toplam tutuklu sayısı 18’e ulaştı. 330 kg şüpheli kimyasala el kondu.

Sütlerde de çıktı

Skandalın boyutları dün iyice büyüdü. Çin’deki süpermarketlerde satılan sütlerde de melamine rastlanması üzerine Tayvan, bu ülkeden alınan tüm süt ürünlerini yasakladı. Hong Kong’da test edilen 30 mama örneğinin 8’inde de aynı maddenin bulunması ve Çin’den ithal edilen çeşitli süt ürünlerinde melamin tespit edilmesi, ölü sayısının artabileceği şüphesi doğurdu. Hong Kong Gıda Güvenlik Dairesi, şüpheli 12 bebek maması markasından birini üreten "Yili" adlı şirketin, süt, yoğurt, dondurma ve benzeri diğer tüm ürünlerine de ülkeye giriş yasağı koydu. Genel bir yasak yolda. Bangladeş’ten, Yemen ve Burma’ya dek birçok ülke Çin’den ithal edilen süt ürünlerini incelemeye aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!