‘Cihatçıları’ Araplarla vurdu

Güncelleme Tarihi:

‘Cihatçıları’ Araplarla vurdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2014 01:32

ABD, Ağustos ayından bu yana Irak’ta vurduğu IŞİD’i bu kez beş Arap ülkesi Suudi Arabistan, Bahreyn, Ürdün, Katar ve BAE’nin desteğinde Suriye’de hedef aldı.

Haberin Devamı

Kızıldeniz ve Basra’daki iki ABD savaş gemisinden Tomahawk seyir füzesi atılmasıyla başlayan saldırı, savaş uçakları ve ilk kez ABD’nin yeni hayalet uçakları F-22’lerin katılımıyla sürdü.

IŞİD’in başkenti sayılan Rakka, Deyr-ez Zor ve Haseke’deki hedefleri vuruldu. IŞİD’in yanı sıra Halep ve İdlib’te El Kaide’nin bir kolu olan Horasan Grubu da hedefler arasındaydı. Harekatta, ABD’nin Türkiye’deki İncirlik Üssü’nün ise kullanılmadığını açıklandı. ABD Başkanı Obama, “ABD, Arap ülkeleriyle birlikte durmaktan gurur duyuyor.” dedi.

ABD yönetimi, 8 Ağustos’ta Irak’ta başlattığı ve şimdiye kadar Irak sınırları içinde 194 hava saldırısı düzenlediği Irak Şam İslam Devleti’ni Suriye’de de vurdu. ABD Başkanı Barack Obama ABD’li gazetecilerin infaz edilmesinin ardından 10 Eylül’de IŞİD’i sadece Irak’ta değil, Suriye’de de vuracaklarını açıklamıştı. Önceki gün Obama’nın bizzat yetki vermesiyle operasyon yerel saatle gece 02.30’da başladı . Operasyona, bu kez ABD’nin İngiltere ve Fransa gibi Batılı müttefikleri değil beş Arap ülkesi katıldı. ABD Savunma Bakanlığı; Suudi Arabistan, Bahreyn, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin hava saldırılarına “katıldığını ya da saldırılara destek verdiğini” söyledi. Bahreyn ve Ürdün kendi savaş uçaklarının kullanıldığını açıkladı. Arap ülkelerin katılımıyla ABD, tek başına değil bölgedeki ülkelerin desteğiyle Suriye’deki IŞİD mevzilerini vurmuş oldu. Sünni ülkelerin Sünni radikal örgüt olan IŞİD’i vurması örgüte karşı mücadelede sembolik darbe olarak gösterildi. Akşam saatlerinde BM’yi bilgilendiren ABD operasyonu, ‘Esad yönetiminin IŞİD’le mücadelede yetersiz kalmasına’ dayandırdı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

İNCİRLİK KULLANILMADI

Yeni bir savaş izlenimi vermemek için isim konulmayan operasyonda, Kızıldeniz ve Basra Körfezi’nin kuzeyindeki uluslararası sularda konuşlu Amerikan savaş gemileri “USS Arleigh Burke” ve “USS Philippine Sea”den 47 Tomahawk seyir füzesi fırlatıldı. İnsansız hava araçları dışında hem ABD Hava Kuvvetleri hem de ABDDonanmasına ait savaş uçakları operasayonda aktif rol üstlendi. Operasyonda aynı zamanda ABD’nin ilk defa F-22 Raptor (Yırtıcı Kuş) savaş uçağını kullanmasına da imkan sağladı. Yüksek mevzilerde uçabilme özelliği olan F-22’ler F/A-18 veya F-16 uçaklarına göre çok daha uzak mesafeden hedefe bomba gönderebiliyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM, bütün uçakların CENTCOM bölgesinde konuşlu olduklarını duyurdu. Böylece ABD’nin Avrupa Ordusu EUCOM’un bölgesinde kalan İncirlik Üssü’nün harekâtta rol oynamadığı da teyit edilmiş oldu.

Haberin Devamı

ONLARCA MİLİTAN ÖLDÜRÜLDÜ

Saldırılar, IŞİD’in 2013’te ele geçirdiği, başkent olarak saydığı kuzeydeki Rakka, kuzeydoğuda Türkiye sınırına yakın Haseke ve Haseke’nin güneyindeki Deyr ez-Zor’da gerçekleşti. IŞİD’e yönelik 14 saldırıda karargâhlar, eğitim kampları, komuta-kontrol tesisleri, depolama tesisleri, bir finans merkezi, malzeme kamyonları ve silahlı araçlar hedef alındı. ABD, ayrıca IŞİD dışında Suriye’nin Halep bölgesi civarında örgütlenen ve amacı ABD’ye yönelik terör saldırıları düzenlemek olan El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi şemsiyesi altında hareket eden Horasan adlı gruba yönelik de sekiz saldırı düzenledi.

Horasan Grubu da vuruldu

Haberin Devamı

ABD liderliğinde Suriye’de önceki gece gerçekleştirilen saldırıların bir diğer önemli boyutu da, Pentagon tarafından ‘Kuzey Avrupa ya da ABD’ye’ saldırı hazırlığında olan ‘Horosan’ adlı grubun vurulmasıydı. CENTCOM, Horasan Grubu’na ait Halep ve İdlib arasındaki tesislere 8 saldırı düzenledi. Horasan Grubu’na yönelik saldırıları Arap ülkeleri katılmadı. El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra’nın altında faaliyet gösteren Horasan Grubu’nun adı Amerikalı yetkililerce ilk kez iki hafta önce açıklanmıştı. Grubun başında, ABD’nin öldürdüğü El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in yakın çevresinden 11 Eylül saldırıları hakkında bilgisi olan az sayıdaki komutandan olan 33 yaşındaki Muhsin El Fadhli var. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Horosan’a yönelik İdlib’teki bir saldırıda, aralarında üç çocuğun da bulunduğu 8 sivilin öldüğünü iddia etti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!