Çığırından çıktı

Güncelleme Tarihi:

Çığırından çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 00:00

Hz.Muhammed karikatürlerine gösterilen tepki, şiddet boyutuna ulaştı. Şam’daki büyükelçilik kundaklamalarının ardından dün de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 15 bin kişi polisle çatışarak Danimarka konsolosluğuna ulaştı. Konsolosluk tamamen yakılırken, çatışmalarda 28 kişi yaralandı. Bir kilise ile Hıristiyan mahallesi saldırıya uğradı, Lübnan İçişleri Bakanı istifa etti. Mezhep çatışması yüzünden 15 yıl iç savaş yaşayan Lübnan diken üstünde.

Hz. Muhammed’in Danimarka gazetesi Jyllands Posten’de yayınlanan karikatürlerine İslam dünyasında gösterilen tepki, protestoyu aşarak şiddet boyutuna ulaştı ve dün Beyrut’ta ilk kan aktı. Beyrut’ta polis, "Ey Muhammed ümmeti uyan!" sloganları atıp tekbir getirerek yürüyen göstericileri dağıtmaya çalışırken 28 kişi yaralandı.

Suriye’nin başkenti Şam’daki Danimarka ve Norveç büyükelçiliklerinin önceki gün kundaklanmasının ardından dün de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 15 bin kişiyi bulan öfkeli kitle protesto gösterisi yaptı. Polisin havaya ateş açarak, göz yaşartıcı bomba ve tazyikli suyla dağıtmaya çalıştığı kalabalık, güvenlik güçleriyle çatıştı, polis ve itfaiye araçlarını
/images/100/0x0/55ea9b65f018fbb8f88b06e4
yaktı. Polisin güvenlik çemberini yarmayı başaran kalabalık önce Maruni Kilisesi’ni taş yağmuruna tuttu, ardından Hıristiyan mahallesi Ashrafieh’e ulaştı. Burada Hıristiyanlara ait ev ve iş yerlerine taşlarla saldıran protestocular binaların camlarını aşağı indirdi. 28 kişinin yaralandığı olaylar sırasında, çoğu Suriyeli 174 gösterici tutuklandı. Mezhep çatışması yüzünden 15 yıl iç savaş yaşayan Lübnan, Müslümanların öfkesinin Hıristiyan mahallesine yönelmesi nedeniyle diken üstünde.

İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETTİ

Lübnan İçişleri Bakanı Hasan El Saba, olayların ardından kabinenin dün gece yaptığı olağanüstü toplantısı sırasında istifasını sundu. Lübnan Başbakanı Fuad Saniora ise "Bu eylemlere başvuranların Lübnan ya da İslam’la bir alakası yok. İnsanların kendini ifade etmesinin yolu bu değildir" dedi.
/images/100/0x0/55ea9b65f018fbb8f88b06e6

Lübnan Müftüsü Muhammed Raşid Kabbani de, bazı provokatörlerin Lübnan’ın istikrarını bozmak için göstericiler arasına karıştığını söyledi. Hıristiyan mahallesindeki olaylar sırasında bazı din adamlarının kendilerini kalabalıklara siper ederek, saldırıları önlemeye çalıştığı bildirilirken, Danimarka konsolosluğuna yönelik eyleme katılan din adamları olduğu da iddia edildi.

Lübnan Adalet Bakanı Charles Rizk de, "Ashrafieh’de yaşayan vatandaşların, Danimarka’dabu karikatürlerin yayınlanması konusunda ne günahı var" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!