Çift eÅŸli Türk vatandaÅŸlıktan çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Çift eşli Türk vatandaşlıktan çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 16:43

İsviçre, bir Türk'ü vatandaşlıktan attı. Yabancı ajanslar, İsviçre mahkemesi tarafından alınan kararı "flaş haber" olarak duyurdu. Peki neden bu haber "flaş" olarak geçildi? Çünkü bu karar Türkiye'de imam nikahlı olup yurt dışında vatandaşlık kazanmak için evlilik yapan çok sayıda Türk'ü yakından ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Evlilik yoluyla İsviçre vatandaşlığı alan bir Türk'ün aynı zamanda Türkiye'de de ailesi bulunması nedeniyle İsviçre vatandaşlığının iptaline karar verildi. İsviçre mahkemesinin aldığı kararın, Avrupa'daki benzeri durumdaki yabancılar için emsal teşkil edebileceği yorumları yapıldı.

Ä°sviçre Federal Ä°dari Mahkemesi'nin bugün aldığı karara göre, bir Ä°sviçreli kadınla 26 yıl evli kalan ve bu süre zarfında Türkiye'de de kendisine bir aile kuran ismi açıklanmayan Türk ÅŸahsın, Ä°sviçre pasaportunu iadesi kararlaÅŸtırıldı.  Â

Mahkeme kararına göre, vatandaşlığı iptal edilen şahıs, kendisinden 20 yaş büyük olan eşinden 1996 yılında ayrılmak ve Türkiye'ye dönmek istedi. Ancak çift daha sonra, Türk vatandaşı adam İsviçre pasaportu elde edene kadar ayrılmama kararı aldı ve beklemeye koyuldu.

Haberin Devamı

VATANDAÅžLIÄžI 2003'TE KAZANMIÅžTI

İsviçre'deki evliliğinden bir de kızı bulunan Türk, İsviçre uyruğunu 2003'te aldı. Bunun üzerine çift, adamın vatandaşlılığının iptal edilmemesi için gerekli olan 5 yılı da birlikte geçirdikten sonra 2008'de boşanmak için mahkemeye başvurdu.

AFP haber ajansı, bu bekleme süresi boyunca kadının, eşinin Türkiye'de de bir ailesi olduğundan haberdar olduğunu ve adamın Türkiye'deki ailesini görmek için düzenli olarak memleketine gittiğini bildirdi. Adamın, Türkiye'deki ailesine maddi destek de sağladığı ve 2004'te buradaki imam nikahlı eşinden üçüncü çocuğuna sahip olduğu belirtildi. Habere göre, adam Türkiye'deki eşiyle 2009 yılında da resmen evlendi.

Mahkeme vermiş olduğu kararda, adamın "fiilen çift eşli yaşadığını ve bunun İsviçre kanunlarınca yasak olduğunu" ifade etti.

İsviçre Federal Göç Dairesi (ODM), 2008'de bu kişinin vatandaşlığının iptaline karar vermiş ve konu daha sonra mahkemeye taşınmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!