CIA, Kürt ajanlarını Saddam'a iade ediyor

Güncelleme Tarihi:

CIA, Kürt ajanlarını Saddama iade ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA'nın 1996'da Kuzey Irak'ta Saddam'ı devirmek amacıyla örgütlediği Iraklılar arasında bulunan 6 kişi ABD'den sınırdışı ediliyor. Los Angeles mahkemesinin haklarında ‘Amerikan ulusal güvenliğine tehdit oluşturdukları’ gerekçesiyle sınırdışı kararı verdiği Iraklıların Saddam'a teslim edilebilecekleri, bu durumda ise kesinlikle idam edilecekleri belirtiliyor.

Mahkeme kararında Ali Jahjoh Salih, Ali Yasim Muhammed Kerim, Muhammed Jasim Tuma, Muhammed Jwer Abboud Al-Ammary, Safa Al-Din Al-Batat ve Adil Hadi Awadh adlı Iraklıların çift taraflı ajan oldukları ve Saddam için de çalıştıkları ima edildi.

CIA'nın Körfez Savaşı'nın ardından Kuzey Irak'ta milyonlarca dolar harcayarak oluşturduğu yapı, Saddam Hüseyin'in 1996'da bölgeye asker yollamasıyla çökmüştü. Bölgedeki CIA operasyonları tamamen durmuş ve Amerikan istihbarat örgütü için çalışanlar da önce Hint Okyanusu'ndaki Guam Adası'na oradan da ABD'ye götürülmüştü.

Yargıç, Amerikan Göçmen Dairesi'nin açtığı davada Şii ve Kürt muhalif 6 Iraklının siyasi iltica talebini reddetti. Normal uygulamanın dışında bir prosedür izleyen davada sanıklar her zaman olduğu gibi aksi kanıtlana kadar masum olarak kabul edilmedi ve haklarındaki tanık ifadeleri kendilerine bildirilmedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!