Chirac Kohl'u şikayet etti

Güncelleme Tarihi:

Chirac Kohlu şikayet etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz'ı telefonla arayan Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Almanya engelinin kalkmasının ardından Türkiye'nin AB'e aday ülkelerin katılacağı Avrupa Konferansı'na çağrılacağını ‘müjdeledi’. Ancak Chirac, Kohl'u Türkiye'nin tam üyeliği konusundaki ikna edemediğini söyledi.

Her fırsatta Türkiye'nin AB üyeliğini destek verdiğini söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye'nin de AB'ye aday ülkelerin katılacağı Avrupa Konferansı'na davet edileceğini ‘müjdeledi’. Başbakan Mesut Yılmaz'ı önceki akşam telefonla arayan Chirac, Almanya'nın Türkiye'nin konferansa katılımına yeşil ışık yapmakla birlikte Türkiye'nin üyeliği konusunda Almanya Başbakanı Helmut Kohl'u ikna edemediğini söyledi.

Önceki gün Brüksel'de yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Almanya Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel, Fransa'nın yoğun baskısı üzerine tüm AB ülkelerinin Avrupa Konferansı konusunda ‘mutabık’’ olmaları halinde Bonn'un bu fikre karşı çıkmayacağını kaydetti. Almanya'nın bu oluşumu gerekli görmemesine rağmen Kinkel, diğer 14 ülkenin tamamının onayının olması halinde itiraz etmeyeceklerini belirtti.

Bu konferansı tam üyelik müzakerelerinin görüşüleceği bir platform olmayacağını da üzerine basa basa söyleyen Kinkel, konferansın yanı sıra ‘genişleme komitesi’ adı altında bir kurum oluşturulmasını önerdi. Kinkel'in önerisine göre üyelik müzakerelerinin görüşüleceği bu komiteye Türkiye davet edilmeyecek, diğer aday ülkeler çağrılacak.

Kinkel bu söylemiyle, hala Avrupa Konferansı fikrine karşı çıkan ve veto uygulayan Atina'nın da ikna edilmesi şartını ileri sürmüş oldu. Bunun yanısıra, bu konferansta tam üyelik müzakerelerinin gündeme gelmeyeceğini belirterek de, Türkiye'nin beklentilerinden uzak bir platformu onaylayacağını belirtmiş oldu. Böylece Türkiye'nin de katılacağı Avrupa Konferansı, ‘içi boş bir diyalog platformu’ haline geldi.

Brüksel'deki gelişmeler üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Başbakan Yılmaz'ı arayarak Türkiye'nin konferansa davet edileceğini haber verdi. Ancak Chirac telefonda, Alman Başbakanı Helmut Kohl‘her konuda ikna edemediğini’ de itiraf etti. Chirac, Yılmaz'a, ‘‘Almanya, Türkiye'nin Avrupa Konferansı'na katılmasına artık karşı çıkmıyor. Ancak bu tüm engelleri kaldırdığı anlamına da gelmez.’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!