Chirac: AB'yi şekillendiren zirve

Güncelleme Tarihi:

Chirac: AByi şekillendiren zirve
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Nice zirvesinin Avrupa tarihine, AB'yi şekillendiren bir zirve olarak geçeceğini söyledi.

Uzun süren bir müzakere maratonu sonunda, Nice Sözleşmesi üzerinde anlaşmaya varılmasından sonra görüşlerini açıklayan Chirac, AB'nin doğu ve orta Avrupa'daki aday ülkelere taahhütlerini yerine getirmesi konusunda bu zirvenin çok önemli olduğunu bildirdi.

Zirve sonunda bir basın toplantısı düzenleyen Chirac, Amsterdam'da 1997 yılında yapılan zirvenin başarısızlığına atıfta bulunarak, kurumsal reformlarla ilgili zirvelerin her zaman zor geçtiğini bildirdi.

Nice zirvesi sırasında, karışık, zor ve hassas konuları ele aldıklarını kaydeden Chirac, bu anlaşma ile birlikte, AB Komisyonu'nundaha etkili bir biçimde çalışacağını belirtti.

ALMANYA VE FRANSA ARASINDAKİ EŞİTLİK NORMAL

Chirac, Bonn ve Paris'in AB'nin kurucusu ve inşasında en önemli rol oynayan ülkeler olması itibariyle AB Konseyi'nde Almanya ve Fransa'nın eşit oranda ağırlığı olmasının son derece doğal olduğunu söyledi.

Almanya, nüfus olarak Fransa'dan daha fazla olduğunu ileri sürerek, konseyde kendisine daha fazla oy hakkı verilmesini istemiş ancak Fransa buna karşı çıkmıştı.

Aynı basın toplantısında görüşlerini açıklayan Başbakan Lionel Jospin, üye ülkeler arasında sağlanan uzlaşmanın dengeli ve adil olduğunu söyledi.

AB İÇİNDE KÖTÜMSERLER

Öte yandan, Avrupa Birliği'nin eski komisyon üyelerinden Karel vanMiert, bir Belçika radyo istasyonuna verdiği demeçte, zirve sonunda önemli bazı kararlar alınmasına rağmen, birliğin genişlemeye tam hazır olamayacağını söyledi.

Miert, AB'ye üye ülkelerin, genişlemenin gerçekleşmesi konusunda cesaret ve hırsları olmadığını iddia etti.

AB zirvesi sonunda, genişlemeyle ilgili tarihi sözleşme konusunda uzlaşan liderler, birlik içinde yapılacak yeni reformlarla ilgili 2004yılında yeni bir konferans düzenlenmesini kararlaştırdılar.

Zirve sonunda yayınlanan ''AB Geleceğinin Bildirisi'' isimli belgeye göre, 2004 yılında yapılması istenen konferansta, AB Komisyonuile üye ülkeler arasındaki yetki dağılımı, Nice Zirvesi'nde kabul edilen ''Temel Haklar Sözleşmesi'', ulusal parlamentoların AB konularındaki rolü ve AB kuruluşunda büyük önem taşıyan sözleşmelerin tekrar gözden geçirilmesi öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!