CERN'de tarihi deney

Güncelleme Tarihi:

CERNde tarihi deney
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2010 09:56

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) fizikçilerinin gerçekleştirdikleri bir deneyde, modern bilimin en büyük sırlarından biri olan “anti-madde” elde edildi. Bilim adamları, anti-maddeyi saniyenin onda biri süresince hapsederek gözlemlenmeyi başardı. Böylece evrenin ortaya çıktığı Büyük Patlama'dan sonra anti-maddeye ne olduğunun anlaşılmasına bir adım daha yaklaşıldı.

Haberin Devamı

TANRI PARÇACIĞINA YAKLAŞTIK

“Alfa” deneyinde, elde edilen 38 adet anti-hidrojen atomu, üzerinde yeterince gözlem yapılacak bir süre boyunca, yani saniyenin onda birinde, belirli bir ortamda tutularak (hapsedilerek) incelendi.

Elde edilen anti-maddenin, madde ile temas anında yok olmasından ötürü, gözlemlenmesi için, madde ile temas kuramayacağı bir ortamda yalıtılarak hapsedilmesi gerekiyordu.

Nature dergisinde yer alan makaleye göre, hidrojen atomlarının karşıtı olan anti-hidrojen atomlarını vakumlu bir ortamda üretmeyi başaran fizikçiler, bu atomları, üzerinde çalışmayı yetecek süre boyunca yalıtılmış ortamda tutmayı başardılar.

Bu anti-madde atomlar üzerinde yapılan gözlemler, evrenin ortaya çıktığı Büyük Patlama'dan sonra anti-maddeye ne olduğunun anlaşılmasını sağlayabilecek. Deneyle ilgili araştırmacılardan Jeffrey Hangst, “hiç kimsenin henüz anlayamadığı nedenlerden dolayı doğa, anti-maddeyi dışlamış durumda” diyerek, bunun, anti-maddenin sakladığı sırları ortaya çıkarma konusunda kendileri açısından teşvik edici olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ANTİ-MADDE NEDİR?

İngiliz fizikçi Paul Dirac'ın 1931'de açıkladığı teoriye göre, enerji maddeye dönüştüğü zaman, yansıması olan ve zıt elektrik yüklü bir parçacık ortaya çıkıyor. Buna anti-parçacık ismi veriliyor.

Parçacıklar ile anti-parçacıklar çarpıştığı zaman, az miktarda enerji ortaya çıkararak birbirlerini yok ediyorlar. Eğer evrenin oluşumunda her şey eşit miktarda oluşmuş olsaydı, madde ve anti-madde de aynı miktarlarda ortaya çıkmış olacaktı. Eğer zıt parçacıklar birbirlerini yok etseydi, bugün evren varlık halini alamazdı. Gerçekte ise madde çok daha baskın iken, anti-madde evrende çok nadir bulunuyor.

Ancak bu büyük dengesizliği anlamaya çalışmak ortaya ürkütücü boyutlarda zorluklar çıkarıyor. Bugüne dek, hidrojen atomu üzerinde yapılan deneylerle üretilen anti-atomlar, bu konunun anlaşılmasında yardımcı olamadı. Çünkü sıradan maddeyle çarpışarak yok olan serbest haldeki anti atomlar yapılarının ölçülmesine veya üzerinde çalışılmasına imkan vermedi.

Haberin Devamı

CERNde tarihi deney
Ünlü televizyon dizisi Star Trek'ten bir kare: Bir anti-madde reaktörü "Enterprise" uzay gemisine enerji sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!