Cenazede ikili zirve

Güncelleme Tarihi:

Cenazede ikili zirve
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hafız Esad'ın cenazesine Cumhurbaşkanı Sezer'in katılımıyla Suriye'ye önemli bir mesaj veren Türkiye, aynı şekilde Suriye'den de cevap aldı. Oğul Beşar, Cumhurbakanı Sezer ile başsağlığı mesajlarını kabul ettiği Halkın Sarayı'nda özel bir görüşme yaptı.

TÜRKİYE'nin en üst seviyede, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in katılımıyla temsil edildiği Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın cenaze töreninde, Suriye de aynı önemi göstererek karşılık verdi. Suriye'nin Devlet Başkanlığı'na geçmesi kesin gözüken oğul Beşar Esad, Ahmet Necdet Sezer ile özel bir görüşme yaptı. Görüşmede veliaht Beşar ‘Türkiye ile yeni bir dönemin kapılarını açmak istiyoruz. Artık olumsuzluklar geride kaldı’ dedi.

Sezer'e ilk jest havalanında başladı. Türk Cumhurbaşkanı'nı Şam havaalanında bizzat Suriye Başbakanı Mustafa Miro karşıladı. Ve Türk heyeti bekletilmeden Esad'ın naaşının bulunduğu Halkın Sarayı'na alındı.

ZİYARETİNİZİ UNUTMAYACAĞIZ

Beşar Esad Cumhurbaşkanı Sezer'i Halkın Sarayı'nın giriş kapısında karşıladı. Sezer ve beraberindekiler önce Esad'ın naaşı önünde dua okudular. Ardından Beşar yanına geldiği Sezer'e ‘Ziyaretiniz Suriye halkı devletimiz ve ailemiz tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır. Bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Acılı günlerimiz geçer geçmez en yüksek düzeyde görüşmelere başlayacağız’ dedi.

Daha sonra Beşar, Cumhurbaşkanı Sezer ve beraberindeki heyeti özel bir odaya davet etti. Sezer görüşmede ‘Atacağımız daha olumlu adımlar ilişkileri geliştirecektir. Size güveniyoruz’ dedi.

Beşar ise, ‘Dost ve kardeş ülke Türkiye’nin cumhurbaşkanını burada görmek bize onur vermiştir. Bu anlamlı mesajınızı en iyi şekilde algılayıp, ilişkileri geliştirmek için elimizden geleni yapacağız' karşılığını verdi.

Beşar Esad'ın, iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağların güçlülüğüne de atıfta bulunarak, ‘Olumsuz bazı şeyler geçmişte olmuştur. Bunlardan biz de üzüntü duymaktayız. Ancak, babamın da son dönemindeki hassasiyeti çerçevesinde biz Ankara’yla yeni bir beyaz sayfa açmak istiyoruz' diye konuştuğu öğrenildi.

Suriye lideri Hafız Esad'ın cenaze töreni sabah saat 08.00'de 21 pare top atışı ile başladı. Suriye liderinin bayrağa sarılı tabutu Halkın Sarayı'nda bir katafalka konuldu. Dünyanın dört bir yanından gelen liderler ise Esad'a son görevlerini yerine getirdiler. Esad daha sonra annesinin adının verildiği doğduğu köy Kardaha’daki camide kılınan cenaze namazının ardından 1994 yılında trafik kazasında elen oğlu Basil’in yanına gömüldü.

Mırra ikram ettiler

Sezer'in sözleri tercüman tarafından Arapça'ya çevrildi. Sezer'e Beşar'la görüşmesi sırasında pirinç cezvede pişirilmiş mırra ikram edildi.

Amca Rıfat Şam’a dönüyor

HAFIZ Esad'ın ölümünün ardından iktidara talip olduğunu ilan eden sürgündeki kardeş Rıfat Esad, Hafız Esad'ın veliahtı oğul Beşar'ın tutuklama emri çıkartmasına rağmen Suriye'ye döneceğini ilan etti.

Rıfat'ın sağ kolu Haris El-Heyr, Rıfat'ın ‘Anayasal meşruiyeti uygulamak için’ Suriye'ye döneceğini söyledi. Rıfat'ın yakın danışmanlarından El-Heyr, Rıfat Esad'ın ‘meşruiyeti temsil eden halkın arasında amacına ulaşacağını’ kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!