Cemarat Köprüsü yenileniyor

Güncelleme Tarihi:

Cemarat Köprüsü yenileniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2006 10:36

Her yıl onlarca hacının hayatını kaybettiği şeytan taşlama güzergahındaki Cemarat Köprüsü yenileniyor.

Suudi Arabistan yönetimi Mina'da şeytan taşlama alanında projelendirdiği yeni Cemarat Köprüsü'nün yapımına başladı. 4 katlı olacak yeni köprünün yapımı için 5 bin işçi çalışacak ve köprü 3 yıl içinde bitirilecek.

Suudi Arabistan'da yayımlanan Arab News gazetesinde çıkan habere göre, 15 Ocak'ta şeytan taşlama alanında bulunan 2 katlı köprünün yıkımı başladı. Yeni köprü ise, eski köprünün yıkıntıları kaldırıldıktan sonra yapılacak.
Gazetenin haberine göre, yeni köprünün yapımı 4,2 milyar Suudi Riyali'ne, yani 1 milyar 120 milyon dolara mal olacak. 2005 yılının ortalarında yapımı planlanan ve Bin Ladin grubu tarafından projesi hazırlanan yeni köprünün ayrıntıları da belli oldu.

Habere göre, Bin Ladin grubu, köprünün yapımı için Cidde yakınlarında özel bir şantiye kurdu ve köprü için gereken beton bloklar burada yapılacak. Projeye göre, şeytan taşlama alanındaki köprü genişletilecek ve otomatik temizleme sistemi kurulacak. Hacılar, Mina'da kaldıkları çadırlardan şeytan taşlama alanına trenlerle getirilip götürülecek.
Yeni Cemarat Köprüsü, zemin hariç 4 kattan oluşacak. Yürüyen merdivenlerle birbirine bağlanacak katlar arasında, 12 giriş ve 12 çıkış olacak. Katlar arasında meydana gelecek karışıklıklar için de ayrıca erken uyarı sistemi kurulacak.
Mina bölgesinde, ayrıca üç tünel açılacak. Tüneller, zemin katına bağlanacak. Zemin katında ayrıca ilk yardım ekipleri için özel bölümler olacak. Acil bir durumda ambulanslar, binanın her katına özel asansörlerle çıkacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!