Cemal Kaşıkçı olayında rolü olduğu iddiasıyla görevden alındı: Suudi Tümgeneral Ahmet el Asiri kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Cemal Kaşıkçı olayında rolü olduğu iddiasıyla görevden alındı: Suudi Tümgeneral Ahmet el Asiri kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2018 10:30

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesinin Suudi Arabistan tarafından kabul edilmesinin ardından olayla bağlantılı soruşturma açılırken, özellikle istihbarat yapısı içerisinde bazı önemli isimlerin görevden alındığı açıklandı.

Haberin Devamı

Görevden alınan isimler arasında Genel İstihbarat Başkanlığı Başkan Yardımcısı General Ahmet el Asiri ile Kraliyet Mahkemesi danışmanı Saud el Kahtani de yer alıyor.

Bu isimlerden özellikle Asiri, Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a en yakın isimlerden biri olarak gösteriliyor.

Asiri'nin Suudi Arabistan'ın güç dengeleri içerisinde bilinen bir isme dönüşmesi Mart 2015'te Yemen'de Husi isyancılara karşı askeri müdahalenin başlamasıyla oldu.

Asiri, Yemen'deki operasyonu yürüten koalisyonun sözcülüğü görevini üstlendi. O dönemde Savunma Bakanı olan Prens Muhammed'in en yakın çalışma arkadaşlarından birine dönüştü.

Yemen'deki askeri müdahalede rol alan isimlerin büyük bir kısmı Suudi Arabistan'ın iktidar yapılanmasında bugün önemli yerlerde bulunuyor.

Haberin Devamı

LONDRA'DAKİ PROTESTODA SÜKUNETİNİ KAYBETTİ

Anadili Arapça'nın yanı sıra İngilizce ve Fransızca'yı da akıcı şekilde konuşan General Asiri, özellikle Suudi Arabistan'ın Yemen'de sivil ile silahlı militanlar arasında ayrım gözetmeksizin hava operasyonları düzenlediği yönündeki iddialarla ilgili uluslararası basından gelen sorulara verdiği net yanıtlarla dikkatleri üzerine çekti.

Genel olarak sakin ve her türlü soruya yanıt vermesiyle bilinen Asiri, Mart 2017'de Londra'ya yaptığı ziyaret sırasında sükunetini kaybetti. Londra'da katıldığı konferans öncesinde düzenlenen protesto gösterisinde kendisine yumurta atıldı.

Olay sırasında çekilen bir videoya göre, bu yumurtalardan birisinin isabet ettiği Asiri, protestoculara dönerek hareket çekti.

Bu olaydan kısa bir süre sonra da Suudi istihbarat servisinin iki numaralı ismi olarak atandı.

Cemal Kaşıkçı olayında rolü olduğu iddiasıyla görevden alındı: Suudi Tümgeneral Ahmet el Asiri kimdir

ABD VE FRANSA'DA ASKERİ OKULLARA GİTTİ

Suudi Arabistan'ın güneybatısındaki Muhayil adlı küçük bir köyde doğan 66 yaşındaki Asiri, orduya katılmasının ardından başarılı bir kariyere imza attı ve hızlı bir şekilde yükseldi.

Suudi Arabistan ordusuna bağlı Hava Savunma Kuvvetleri'nde 30 yıldan uzun süre görev yaptı ve tümgeneralliğe kadar yükseldi.

Haberin Devamı

ABD'deki Sandhurst ve West Point ile Fransa'daki St Cyr gibi dünyanın en prestijli askeri okullarında eğitim aldı.

KAŞIKÇI OLAYINDAKİ ROLÜ NE?

Asiri, kendi başına taktik kararlar alabilecek güce ve konuma sahip biri olarak gösteriliyor. Ancak Kaşıkçı olayındaki rolü henüz tam olarak bilinmiyor.

New York Times'da yer alan bir haberde, Asiri'nin Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'a getirilerek, sorgulanması için Veliaht Prensi Muhammed'den sözlü yetki aldığı öne sürüldü.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey Suudi bir yetkili de hükümetin yurt dışında yaşayan muhalif isimleri ülkeye geri getirmeyi amaçlayan bir girişim başlattığını ve Asiri'nin de bu kapsamda Kaşıkçı için 15 kişilik bir heyet oluşturduğunu söyledi.

Habere göre, Asiri, Londra'da birlikte çalıştıkları dönemden Kaşıkçı'yı tanıyan Kahtani'den yardım istedi ve Kahtani de ikna görüşmelerini yapmak üzere güvendiği danışmanlarından biri olan Mahir Mutreb'i görevlendirdi.

Haberin Devamı

Aynı yetkili, gönderilen heyete İstanbul Başkonsolosluğu'nda Kaşıkçı'yı geri dönmeye ikna etmeleri, edemezlerse birkaç gün İstanbul dışındaki bir güvenli evde tutmaları ve bir kez sonuç alamamaları halinde de serbest bırakmaları talimatı verildiğini savundu.

Suudi Arabistan'dan ise Asiri'nin Kaşıkçı olayındaki rolüyle ilgili yapılmış resmi bir açıklama bulunmuyor.

Cuma akşamı yapılan ve Kaşıkçı'nın öldüğünün kabul edildiği açıklamanın ardından Asiri de görevden alındı.

 

BAKMADAN GEÇME!