Cehenneme git

Güncelleme Tarihi:

Cehenneme git
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Barak'ın, Filistinlilerle her türlü barış görüşmesini askıya alması Arafat'ı çok kızdırdı. ‘‘Barak'ın cehenneme kadar yolu var’’ diyen Arafat, İsrail'in ya savaşı ya da barışı seçmesi gerektiğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, kısa vadede, İsrail'in ‘‘ya savaş, ya da barış’’tan birini seçmesi gerektiğini söylerken, Ramallah'taki cenaze töreni, Filistinlilerin İsrail'e meydan okuma gösterisine dönüştü. Suudi Arabistan'da yayınlanan El Vatan Gazetesi'ne bir demeç veren Arafat, İsrail ile ilişkilerindeki kararlı tutumunu sürdürürken, Filistinlilerin protesto gösterilerine, ancak İsrail barış süreci için üzerine düşenleri yerine getirdiği zaman son vereceklerini vurguladı. ‘‘Yakın gelecekte, barış sürecine devam etme veya patlamalara yol açacak bu yolda yürüme kararı verecek taraf, İsrail'dir’’ diyen Arafat, herşeyin, İsrail yönetiminin tutumuna, ABD'nin ve uluslararası topluluğun acil müdahalesine bağlı olduğuna dikkat çekti. Arafat, bölgede durum değişmediği takdirde, yeni bir olağanüstü Arap zirvesinin toplanacağını söyledi. İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın, sokaktaki şiddet sürdükçe, Filistin ile her türlü barış görüşmelerini askıya almasına, Gazze'ye dönüşü sırasında sert tepki gösteren Arafat, ‘‘Barak'ın cehenneme kadar yolu var’’ dedi. Arafat, zirvede Arap liderlerin, Filistin'e her türlü desteği verdiğini sözlerine ekledi.

KURŞUNLARINIZI BOŞA HARCAMAYIN

İsrailli askerlerle çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren bir Filistinli gencin cenaze töreni, İsrail'e meydan okuma gösterisine dönüştü. Ramallah'taki cenaze törenine katılan maskeli-silahlı kişilerin havaya ateş açmasına, El Fetih liderlerinden Mervan Barghuti müdahale etti. Törende ateş açanlara seslenen Barghuti, ‘‘Boşa kurşun sıkmayın. Havaya ateş açmayın. Kurşunlarınızı Filistin halkını savunmak için saklayın’’ dedi.

ABD'NİN ÇABASI

Başbakan Barak'ın Filistinlilerle barış sürecini geçici olarak askıya aldığını açıklamasının ardından, bölgede topyekun savaş çıkmasından kaygı duyan ABD, çabalarını İsrail'i yatıştırmak üzerinde yoğunlaştırdı. ABD Başkanı Bill Clinton, bu amaçla Washington'dan New York'a giderken başkanlık uçağı Airforce One'dan Barak'ı arayarak 15 dakika görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!