Çeçenistan'da Rusların katilamı belgeleniyor

Güncelleme Tarihi:

Çeçenistanda Rusların katilamı belgeleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2001 00:00


Haberin Devamı

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de kısabir süre önce bulunan toplu mezarda toplam 60 ceset olduğu ve 12'sinin kimliğinin bölgede oturan yakınlarınca tespit edildiği bildirildi. Rusya yanlısı Çeçen Savcılığı, toplu mezardaki kazı çalışmalarının, cesetlerinin çoğunun bozulmasından ötürü yavaş yürüdüğünü belirtti.

Yetkililer, daha önceki açıklamalarında toplu mezarda 48 ceset bulunduğunu bildirmişti. Rus insan hakları merkezi ''Memorial'', Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de, Rus birliklerinin ana karargahı Hankale üssünün bitişiğindeki bir arazide geçen hafta bulunan toplu mezardaki cesetlerin, ''gözaltında iken, yargılanmadan askerlerce öldürülen kişilere ait olduğunu'' açıklamıştı.

Memorial üyeleri, bugün Moskova'da düzenledikleri basın toplantısında, mezardan çıkan cesetlerin fotoğraflarını göstererek, cesetlerdeki kesik izlerinin, bazılarının kulaklarının kesik olmasının, ellerinin bağlı olmasının, birçoğunun başlarına kurşun sıkılı olmasının, ''Rus askerlerinin suç işlediğini kanıtladığını'' savunmuşlardı.

Haberin Devamı

Memorial'ın Başkanı Tatyana Kasatkina, bu toplu mezarın, ''Çeçenistan'da bu türdeki tek toplu mezar olmadığını'' da vurgulamıştı. Bu arada Moskova yanlısı Çeçenistan hükümetinden bir yetkili, Çeçen savaşçıların son 24 saatte düzenlediği saldırıda 6 Rus askerini öldürdüğünü, 15 askeri yaraladığını söyledi.

Çeçen güçlerin başkent Grozni'de askeri konvoya düzenlediği saldırıda 1, güneydeki Şatoy bölgesinde zırhlı personel taşıyıcıya yönelik saldırısında 3 kişiyi öldürdüğünü söyleyen yetkili, kuzeydeki Gudermes kentinde askeri kamyonun mayına çarpması sonucu da 2 askerin öldüğünü belirtti.

Rus savaş uçaklarının güneydeki Vedeno, topçu birliklerinin de doğudaki Nozhay-Yurt ve Kurçaloy ile Gürcistan sınırındaki Itum-Kale bölgesinde Çeçen mevzilerini vurduğu kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!