Çavuşoğlu, vizesiz seyahat için Ekim’e kadar süre verdi

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu, vizesiz seyahat için Ekim’e kadar süre verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 07:17

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmelerini sağlayacak düzenleme için Ekim ayına kadar süre verdi.

Haberin Devamı

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ekim ayına kadar Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanınmaması durumunda, AB ile sığınmacılar konusunda 18 Mart tarihinde imzalanan geri kabul anlaşmasının dikkate alınmayacağını söyledi. FAZ’in internet sayfasında yer alan habere göre, sığınmacı anlaşmasının Türkiye’nin özverili çabaları sonucu işlediğini kaydeden Çavuşoğlu, 18 Mart tarihinde imzalanan anlaşma gereği, Türk vatandaşlarına sağlanacak vize muafiyetine bağlı olduğunu söyledi.

NET TARİH BEKLENİYOR

Türkiye’nin bu beklentisinin bir tehdit olarak algılanmaması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Şayet vize serbestisi sağlanmazsa, geri kabul anlaşması ve 18 Mart mutabakatından geri adım atmak zorunda kalacağız" diye konuştu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türk hükümetinin vize serbestisi için kesin tarih beklendiğini vurguladı. Çavuşoğlu, "Bu Ekim ayı başı ya da ortası olabilir, fakat biz kesin bir tarih bekliyoruz" dedi.

AB'DEN YANIT

Haberin Devamı

AB Komisyonu sözcüsü Mina Andreeva, "Türkiye vize muafiyeti istiyorsa, koşulları yerine getirilmek zorundadır" diyerek, Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker'in de bunu pekçok kez açık bir şekilde dile getirdiğini ifade etti.

Andreeva'ya günlük basın toplantısında AB yetkililerinin yakında Türkiye'yi ziyaret edip etmeyeceği de soruldu. Andreeva soruya, "Türkiye'ye resmi ziyarete ilişkin şu aşamada duyurabileceğim bir şey yok. Fakat ziyaret imkanı, Türkiye ile olan sürekli irtibatımız çerçevesinde ayarlanabilir. Eğer planlanan bir şey olursa sizi ayrıca bilgilendiririz. Şunu hatırlatmak isterim ki, Türk yetkililerle günlük irtibat halinde olan Ankara'da bir delegasyonumuz var" cevabını verdi.
Türkiye, AB'yi darbe girişimi sonrası Türkiye'yi ziyaret etmemekle eleştiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı konuşmada, Batı'nın Türkiye'nin darbe girişimi sonrası FETÖ üyeleriyle ilgili attığı adımları eleştirmelerine tepki göstermişti.

Erdoğan konuşmasında, "Şu ana kadar ne Avrupa Birliği'nden ne Avrupa Konseyi'nden ne Batı'dan kalkıp da buraya taziye için gelen bir kişi yok ve utanmadan, sıkılmadan kalkıp bu tür şeyleri söyleme zilletinde bulunuyorlar" demişti.

Haberin Devamı

ALMANYA'DAN TEPKİ

Reuters'ın haberine göre, Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun vize muafiyetiyle ilgili sözlerini  değerlendirdi.

Schaefer, "Ankara’nın AB-Türkiye göçmen anlaşmasını iptal gibi bir tehditte bulunduğunu düşünmüyorum" dedi. Sözcü, Almanya'nın, Türkiye'nin söz konusu anlaşmaya saygı göstereceğini varsaydığını söyledi.

Öte yandan Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, ülkesi ve Avrupa Birliği'nin Schengen bölgesinde vizesiz seyahat müzakerelerinde Türkiye tarafından santaja maruz kalmaması gerektiğini söyledi.

Gabriel ayrıca Alman yüksek mahkemesinin Köln kentinde Pazar günü düzenlenen 15 Temmuz darbe girişiminin protesto edildiği dünkü gösteriye video konferans üzerinden bağlanmasına izin verilmemesi kararını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Haberin Devamı

ÇEK CUMHURİYETİ: TÜRKLERE VİZE SERBESTİSİNE KARŞIYIZ

Öte yandan Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Milos Zeman, darbe girişiminden sonra yaşananların ardından Türk vatandaşlarına vize serbestliği sağlanmasına karşı olduğunu söyledi.

Darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturmaların ve operasyonların ‘önceden planlandığını’ savunan Zeman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe girişiminin arkasında olduğuna dair iddialarla ilgili ise yorum yapmayı reddetti.

Sputnik Türkiye'nin Bless gazetesinden aktardığı haberine göre, “Özellikle son yaşananlardan sonra, Türkiye’nin vize serbestisi uygulaması kapsamına alınmasına karşıyım” diyen Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı, bunun olması halinde Türkiye’nin sığınmacıları Avrupa Birliği ülkelerine yollamaya başlayabileceği yönünde de uyarıda bulundu.

 

 

BAKMADAN GEÇME!