Çanlar Estrada için çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Çanlar Estrada için çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2001 00:00

Haberin Devamı

Filipinler'de Devlet Başkanlığı Sarayı'na 4 tank girdiği öne sürüldü. Devlet Başkanı Joseph Estrada, bugün Kongre'yi Mayıs'ta Kongre seçimleriyle beraber erken seçim ilan etmeye çağırmış, bu çağrı yardımcısı tarafgından ''anayasaya aykırı'' bulunmuştu.

Hakkındaki azil davası nedeniyle arkasındaki asker ve polis desteğini kaybeden Estrada ve ailesinin yurtdışına kaçmak üzere olduğuve bu amaçla bir uçağın hazır bekletildiği öne sürülüyor.

ESTRADA: OLANLAR İÇİN ÜZGÜNÜM

Filipinler Devlet Başkanı Joseph Estrada, yolun sonuna geldi.Estrada, televizyondan halka yaptığı açıklamada, istifa etmesini isteyen göstericilere gönderme yaparak, "Etrafımızda olanlar yüzünden üzgünüm" dedi.

İstifa etmesini isteyen göstericileri sakinleştirme çabasında olan Estrada, avukatlarına azil davasının yeniden başlaması için talimat verdiğini ve banka kayıtlarının denetime açılması için savcılara izin vereceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Ülkenin bölündüğünün farkında olduğunu belirten Estrada, krizin askeri yollardan değil, anayasaya uygun olarak çözülmesinden yana olduğunu söyledi.

Estrada, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları konusunda masum olduğu yolundaki açıklamasını tekrarlayarak, mahkemenin sonuçlarına itaat edeceğini belirtti.

ORDU DA KARŞI ÇIKIYOR

Bu arada, Filipinler Savunma Bakanı Orlando Mercado ve Genelkurmay Başkanı General Angelo Reyes'in, Estrada'nın istifasını isteyen göstericilere katıldığı bildirildi.

Görgü tanıkları, gösterilerin dördüncü gününde başkent Manila'daki Edsa bölgesinde bulunan kilise önündeki protestoculara katılan Mercado ve Reyes'in alkışlarla karşılandığını söylediler.

Mercado ve Reyes'in göstericilere katılmasının, onların Estrada yönetimiyle bağlarını kopardığı anlamına geldiği yorumları yapıldı. Estrada hakkındaki azil davasına bakan Senato mahkemesinin 16 Ocak Salı günü, Estrada'nın banka hesaplarının denetime açılmasını reddetmesi üzerine protesto gösterileri başlamıştı.

KABİNESİNDE BİR İSTİFA DAHA
Filipinler Devlet Başkanı Joseph Estrada hükümetinden istifa edenler arasına Eğitim Bakanı Andrew Gonzales de katıldı.

Gonzales, gazetecilere istifasını açıklarken yaptığı konuşmada, Estrada yönetiminin sona erdiğini, şimdiki idarenin uzun süre yaşayamayacağını söyledi. Bu arada ABD'nin Manila Büyükelçiliği sözcüsü Tom Skipper, Manila radyo istasyonu dzMM'ye verdiği demeçte, Estrada'nın muhtemel siyasi sığınma talebi konusunun Washington ile Manila arasında konuşulup konuşulmadığına ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.

"Bizim Malacanang ile (devlet başkanlığı sarayı) bir konuşma yapılıp yapılmadığından haberimiz yok" diyen Skipper, ortalıkta çok sayıda söylenti dolaştığını, Washington yönetiminin olaylara karışmadığını, sadece gelişmeleri izlediğini kaydetti. Skipper, son haftalarda ülkedeki siyasi karışıklık konusunda hükümet yetkilileri ve muhalefet liderleriyle görüşmelerde bulunduklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!