‘Canım İstanbul’ ağlatıyordu

Güncelleme Tarihi:

‘Canım İstanbul’ ağlatıyordu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2010 00:00

Bangladeş’te Uluslararası Türk Ümit Okulu’nu ziyaret eden Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler duygulu anlar yaşadı. Bangladeşli öğrenciler Türkçe şiirler okudular ve şarkılar söylediler. Bir sürprizle sinevizyonda Erdoğan’ın seslendirdiği Necip Fazıl Kısakürek’in “Canım İstanbul” şiirinin klibi gösterildi. Bu esnada Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın gözleri doldu.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün başladığı Bangladeş gezisi, resmi temaslarının ardından dün tamamlandı. Önceki gün Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina tarafından başkent Dakka’da onuruna verilen akşam yemeğine katılan Erdoğan, dün de Savar Ulusal Şehitler Anıtı’na çelenk koydu ve anıt bahçesine fidan dikti. Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Zillur Rahman ile bir saatlik görüşme yapan Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile yaptığı başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti olarak kardeş Bangladeş’i hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız” dedi. Şeyh Hasina ise “Başbakan Erdoğan’ın hem uluslararası alandaki başarılarına, hem de liderliğine hayranlığımı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Öğrencilerden Türkçe şarkılar

Erdoğan, Bangladeş’teki temaslarının son bölümünde 1996 yılında kurulan ve 550 öğrencinin eğitim gördüğü Uluslararası Türk Ümit Okulu’nu ziyaret etti. Bangladeşli öğrenciler Türkçe şiirler okudular ve şarkılar söylediler. Bu arada Başbakan Erdoğan’a da sürpriz yapılarak, sinevizyonda Erdoğan’ın seslendirdiği Necip Fazıl Kısakürek’in “Canım İstanbul” şiirinin klibi gösterildi. Bu esnada Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın duygulandıkları görüldü.

Kilometre uzak, gönül yakın

Bangladeşli öğrenci Maliha Mustafa, Erdoğan’ın ilk kıtasını seslendirdiği şiire kaldığı yerden devam etti. Farzani Sıddık adlı öğrencinin seslendirdiği Türkçe şarkıların ardından bir konuşma yapan Erdoğan ise şöyle dedi: “Binlerce kilometre uzaklıkta ama gönül noktasında çok yakın olan bu coğrafyada sizlerle birlikte olmak beni duygulandırdı. Okulun yapımında emeği geçen, hizmeti geçen tüm büyüklerimi, küçüklerimi huzurlarınızda kutluyorum. Yaratılmışların en şereflisi olan insana böyle bir yatırım nedeniyle ayrıca kutluyorum.”

Emine Hanım’dan tercüme

Erdoğan törenin ardından bazı sınıfları ziyaret etti, öğrencilere çeşitli sorular sordu ve hatıra fotoğrafı çektirdi. İki öğrenci Erdoğan’a kara kalem portresini armağan etti. Bu arada Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da kucağına aldığı bir çocuğa ismini sordu. Çocuğun “Ebu Turab” yanıtını vermesi üzerine
/images/100/0x0/55ea4cabf018fbb8f876d4eb
Emine Erdoğan da bu ismin “toprağın babası” anlamına geldiğini söyledi.

Portresini çizdiler

Başbakan Erdoğan ve Emine Erdoğan ziyaret ettikleri okulda bazı sınıfları gezdi. Erdoğan çifti öğrencilere çeşitli sorular sordu ve hatıra fotoğrafı çektirdi. İki öğrenci de Erdoğan’a kara kalem portresini armağan etti.

Kadını keskin bıçak taze kan gibi sıcak

(Şiirden bazı bölümler)
Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar;
Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar
İçimde tüten birşey; hava, renk, eda, iklim;
O benim, zaman, mekan aşıp geçmiş sevgilim
Çiçeği altın yaldız, suyu telli pulludur;
Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur
Denizle toprak, yalnız onda ermiş visale,
Ve kavuşmuş rüyalar, onda, onda misale

İstanbul benim canım;
Vatanım da vatanım...
İstanbul
İstanbul...
(...)

Boğaz gümüş bir mangal, kaynatır serinliği;
Çamlıca’da, yerdedir göklerin derinliği
Oynak sular yalının alt katına misafir;
Yeni dünyadan mahzun, resimde eski sefir
Her akşam camlarında yangın çıkan Üsküdar,
Perili ahşap konak, koca bir şehir kadar...
Bir ses, bilemem tanbur gibi mi, ud gibi mi?
Cumbalı odalarda inletir “Katibim”i...

Kadını keskin bıçak
Taze kan gibi sıcak
İstanbul,
İstanbul...
(...)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!