Can pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Can pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Suudi Arabistan'da, Avustralyalı meslektaşını öldürdüğü için ölüm cezasına çarptırılan İngiliz hemşirenin kaderi pazarlık masasına yatırıldı.

İdam cezasına çarptırılan hemşire için Suudi Arabistan, Avustralya ve İngiltere arasında yoğun bir diplomasi trafiği yaşanıyor. Suudi adaletine göre, öldürülen hemşire Yvonne Gilford'un ağabeyi Frank Gilford'un ‘‘kan hakkı’’nı kullanarak Deborah Parry'nin infazı konusunda son sözü söylemesi gerekiyor. Ancak bu konuda gelen çelişkili haberler, Avustralya'nın Adelaide Kenti'nde bulunan Parry ile Gilford'un avukatları arasında bir pazarlık döndüğü kuşkusuna yol açtı.

Henüz karar vermedi

Mahkemenin Parry için idam cezası, 31 yaşındaki suç ortağı Lucille McLauchlan için ise 8 yıl hapis ve 500 kırbaç cezası vermesinden sonra hemşirelerin Riyad'daki avukatı Salah Al-Hejailan, yapılan anlaşma sonucu Frank Gilford'un ‘‘kan hakkını’’ kullanmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Ancak Adelaide'deki avukatlar dün bir basın bildirisi yayınlayarak bu açıklamanın doğru olmadığını, Gilford'un hakkından feragat etmediğini, nihai kararını da vermediğini belirttiler.

Blair'in zor sınavı

İngiltere Başbakanı Tony Blair ise 5 aylık iktidar koltuğunun en zor diplomatik sınavından geçiyor. İdam cezası nedeniyle kamuoyunda oluşan tepkiyi yatıştırmaya çalışan Blair, Suudi Arabistan'a yapılan yılda 2.5 milyar dolarlık ihracatı da tehlikeye atmak istemediği için Riyad'a sert çıkamıyor. Dışişleri Bakanı Robin Cook'un yarın New York'ta Suudi meslektaşı Prens Suud el Faysal'la yapacağı görüşmede konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!