“Çalışmak İstiyoruz”a Avrupa Birliği desteği

Güncelleme Tarihi:

“Çalışmak İstiyoruz”a Avrupa Birliği desteği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 00:00

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen ve kadın istihdamının artırılmasını hedefleyen “Çalışmak İstiyoruz” kampanyasına destek verdi.

Haberin Devamı

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 64'üncü Toplantısı için Türkiye’de bulunan Ruijten, bugün İstanbul Hilton Oteli'nde KAGİDER ev sahipliğinde yapılan basın toplantısında, yaklaşık iki ay önce başlatılan “Çalışmak İstiyoruz” kampanyasına verdikleri desteği açıklayıp, bu derneğe Türkiye’deki faaliyetlerinden ötürü teşekkür etti.

Ruijten, Hollanda’nın Liberal Partili milletvekili Sophie in 't Veld'in de katıldığı toplantıda, KAGİDER'i kadın istihdamının artışına yaptığı katkılardan dolayı takdir ettiğini söyledi.

Türkiye’de bulunan çalışma yaşındaki 24 milyon kadından sadece 6 milyonunun kayıtlı işçi olarak çalıştığını belirten Ruijten, “Bu kampanyayla birlikte ortak bir misyon üstlendik. Misyonumuz kadın istihdamını artırmaktır, bu rakamı artırmayı umut ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ruijten Brüksel’de de ofisi olan KAGİDER’in çalışmalarından övgüyle söz ederken, AP'nin Türkiye raporunun içeriğine verdiği destekten dolayı derneğe teşekkürlerini sundu.

"HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM"

“Takdir etmek istediğim bir diğer önemli husus da hazırlamış olduğunuz ‘Haklarımı Öğreniyorum’ kitapçığı. Bu kitapçıkta AB sürecinde Türk kadınlarının edindiği ve edineceği haklar anlatılmaktadır” diyen Ruijten, kitapçığın finansmanında da gerekli fon için Veld’le birlikte destek vermeye söz verdi.

 

Hollandalı parlamenter ayrıca, "Kadınlar olarak el ele verirsek toplumsal yükselmeyi sağlayabiliriz" diye konuştu.

 

TBMM'de kurulan "Kadın Erkek Eşitliği ve Fırsat Eşitliği Komitesi"nin kurulmasını önemli bir adım olarak nitelendiren Ruijten, bununla birlikte zorla evlendirmeye karşı getirilen yasanın, namus cinayetlerinin önlenmesi için atılan önemli bir adım olduğunu ifade etti.

 

Türkiye'de aslında yasaların yerinde olduğunu, ancak uygulamada ciddi sorunlar yaşandığını savunan Ruijden, yasaların uygulamaya geçirilmesini önerdi. Türkiye'de sadece batı bölgelerindeki kadınlara yönelik bilgilendirme yapıldığını, Anadolu'daki kadınların bilgilendirilmesinin de önlemli olduğunu savunan Ruijten, "AB Parlamentosu üyeleri olarak raporlarımızda tüm bu konuları yansıtıyoruz" dedi. Türkiye'de bir tarafta yüksek eğitimli ve yüksek pozisyonlarda çalışan kadınların olduğunu, diğer yanda haklarından habersiz kadınların yaşadığına dikkat çeken Ruijten, "Bu iki kesim arasındaki boşluğu iyi doldurmalıyız. Bunu yaparken biz de destek olacağız" şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

Veld de toplantıda yaptığı konuşmada, "Dünya üzerinde nerede olursa olsun tüm kadınlar çeşitli sorunlarla karşılaşıyor ve mücadele etmek zorunda kalıyor. Benzeri sorunları ülkemdeki kadınlar da yaşıyor. Hollanda’da da kadınların birçoğu eşlerine maddi olarak bağımlı. Bu şaşırtıcı olabilir ama doğru” dedi.

 

Türkiye’de kadın çalışma oranının kağıt üzerinde yüzde 23 olduğunu ama aslında tüm kadınların çalıştığını hatırlatan Veld, “Çünkü ev işleri meslek olarak kabul edilmiyor. Türkiye dahil birçok ülkede cinsiyete dayalı maaş eşitsizliği var. Bu sorunun aşılması için de eğitime önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

AB ENTEGRASYONUNA KAGİDER KATKISI

Haberin Devamı

KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç da KAGİDER’in Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun açılış toplantısına da katıldığını ve derneklerinin Türkiye-AB entegrasyon sürecine büyük katkılarda bulunduğunu belirtti.

 

Onanç, iki yıldır Brüksel’de ofisleri olduğunu ve 2001’den beri de hem Türkiye’de hem de yurtdışında yapmış oldukları çalışmalar sonucu kadın haklarının iyileştirilmesinde büyük rol oynadıklarını ifade etti.

 

"Çalışmak İstiyoruz" kampanyasının hedefini “duyulmayan seslerin duyulması” olarak tanımlayan Onanç ayrıca faaliyetleri sonucu, TBMM’de kamu kurumlarındaki fırsat eşitliği için bir ön genelge hazırlandığını belirtti.

 

KAGİDER, Perşembe ve Cuma günleri İkinci Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi’ne de ev sahipliği yapacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!