Çadırda baş başa

Güncelleme Tarihi:

Çadırda baş başa
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 00:00

Libya’da idam cezasına çarptırılan Bulgar hemşirelerin kurtarılmasında aktif rol üstlenen Fransa’nın first lady’si Cecilia Sarkozy, tartışmaların orta yerine oturdu.

Birkaç yıl önce eşini aldattığı için manşetlere çıkan Cecilia Sarkozy şimdi hem eleştirilere hem övgülere hedef oluyor. Elysee Sarayı ve AB’li diplomatlara göre Cecilia’nın Libya lideri Kaddafi ile iki hafta önce baş başa yaptığı görüşme, Bulgar hemşirelerin kaderini değiştirdi.

CECILIA Sarkozy, first lady mi, first diplomat mı? Cecilia Sarkozy’nin Libya’da çocuklara AIDS bulaştırdıkları gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan Bulgar hemşirelerin kurtarılmasına katkıda bulunmasının ardından dünya basını
/images/100/0x0/55eabd5bf018fbb8f893a65a
bu soruyu soruyor. Cecilia ise birkaç yıl önce eşini aldattığı için oturduğu manşetlere bu kez ’arabulucu’ rolüyle geri dönmenin keyfini çıkarıyor.

Seçim kampanyası döneminde eşinden ayrı olduğu yönünde söylentiler çıkan Fransız first lady’si kocasının göreve başlamasının ardından sekiz yıldır Libya’da tutuklu bulunan 5 Bulgar ve bir Filistinli doktoru kurtarma görevini üstlendi. Sarkozy’ye göre bu insani bir konuydu ve eşinin bu görevi almasında bir sakınca yoktu.

Bulgar hemşirelerin kaderi, iki hafta önce Cecilia Sarkozy’nin Libya’ya yaptığı ilk ziyaret sırasında değişmeye başladı. Bulgaristan ve AB yıllardır rehineleri kurtarmaya çalışıyordu. Pazarlıklar son aşamasına gelmişti. Fakat Cecilia’nın misafirlerini çadırda ağırlamakla meşhur olan Libya lideri Muammer Kaddafi ile yaptığı başbaşa görüşme bu süreci hızlandırdı. Anlaşılan Fransa’nın bir numaralı hanımefendisinin kalkıp ayağına gelmesi Kaddafi’yi etkilemişti. Cecilia bu Libya ziyareti sırasında Kaddafi’nin eşi, kızı, kurbanlar ve yakınlarıyla da görüştü.

Cecilia’nın (49), ikinci Libya ziyaretini ise geçen pazar günü başladı. Kaddafi ile bir kez daha yüz yüze gelmişti. Madam Sarkozy, yüce gönüllü olmasını istediği Kaddafi’ye şöyle diyordu: "Eğer bu anlaşmayı kabul ederseniz eşim yarın (dün) gelecek, etmezseniz gelmeyecek. Nasıl olsa onları bırakacaksınız, gelin şimdi bırakın. Bu uluslararası camiaya dönme şansınız."

45 SAAT UYUMADI

Bulgaristan ve bazı AB ülkeleri, AIDS bulaştırılan 460 çocuğun ailesine 1’er milyon dolar ödemeyi kabul etmiş, cezalar da müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Kaddafi ise daha fazlası için diretiyordu. Cecilia Sarkozy, pazarlıklardan çekilme tehdidinde bulundu. İpler kopma aşamasına gelmişti. Kaddafi sonunda seçimini yaptı. Fransa cumhurbaşkanlığı uçağı önceki gün Sofya’ya doğru havalandığında uçakta Cecilia ve Fransız diplomatların yanı sıra, AB diplomatları ve hemşireler der vardı. Sofya’ya vardıklarında first lady, 45 saattir gözünü kırpmamıştı. Fakat bu yorgunluk herşeye değerdi. İhanet skandalıyla manşet olan first lady, "insani arabulucu" gibi prestijli bir rolle manşetlere geri dönmüştü.

Bombalanan sarayında görüştü

Sarkozy ve Kaddafi, Libya liderinin 1986’da Amerikan bombardımanına hedef olan Bab-ı Aziziye sarayında görüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!