Buzları eritemediler

Güncelleme Tarihi:

Buzları eritemediler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2001 02:00

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, soğuk rüzgarların estiği Atina ziyaretinde yine net bir mesaj verdi: ‘‘Kıbrıs'ta çözüme ulaşmadan Rumlar AB üyesi olursa, Türk-Yunan ilişkileri çalkantılı bir döneme girer.’’ İki bakan resmi başlayan temaslarında havayı yumuşatmak için bir kez ‘dostum’ diye hitap ettiler, ancak Kıbrıs konusu açılınca hava yine soğudu.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Kıbrıs yüzünden soğuk bir havada başlayan Atina ziyaretinde buzlar kırılamadı. Türk ve Yunan yakınlaşmasının mimarları 24 saatlik ziyaret boyunca birbirlerine sadece birer kez ‘Sevgili dostum İsmail-Sevgili dostum Yorgo’ diye hitap edip havayı ısıtmaya çalıştılar ama Kıbrıs sorunu açılır açılmaz hava yeniden buz kesti.

Dün sabah iki saat süren resmi görüşmelerin ardından Cem ve Papandreu kameraların karşısına geçti. İki bakan önce, eğitim alanında değişim, genç diplomatların karşılıklı ziyaretleri, doğal afetlere karşı ortak tim kurulması ve yasa dışı göçe karşı mücadele alanlarındaki dört ayrı işbirliği protokolünü imzaladılar. Daha sonra da ilk sözü Papandreu aldı ve buzları eritmek istercesine ‘‘Sayın Cem sadece benim meslekdaşım değil aynı zamanda da yakın arkadaşım’’ dedi.

Cem'le Kıbrıs sorununu resmi görüşmelerin dışında ele aldıklarını açıklayan Papandreu ‘‘Biz sorunun BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre çözülmesini destekliyoruz. BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet girişimini de destekliyoruz. AB üyeliği Kıbrıslı Türkler için de bir fırsattır’’ dedi.

İsmail Cem de konuşmasına önce ‘‘Sayın Bakan Papandreu’’ diye başlayıp, ardından ‘‘My friend Yorgo’’ diyerek havayı ısıtmaya çalıştı. Tam hava biraz ısınırken Kıbrıs soruları gelmeye başladı. Cem ‘‘Kuşkusuz herkesin kabul edeceği bir anlaşmaya varılması mevcut ilişkilerimizi daha olumlu yönde etkileyecektir’’ dedi.

Yine DHKP-C'li

Cem'in fotoğraf sergisi açılışında bir DHKP-C'li içeri sızdı. Kötü bir Yunanca ile ‘‘dışarı’’ diye bağırmaya başlayınca sivil polisler üzerine atılıp militanın ağzını kapattılar ve sürükleyerek dışarı çıkarttılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!