Buz savaşları

Güncelleme Tarihi:

Buz savaşları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 00:00

İç savaşın kana buladığı Irak’ta halk, aşırı sıcaklar ve kesik elektrikler yüzünden buzhanelere hücum ediyor. Neredeyse para birimi haline gelen buz kalıpları, her rant kapısı gibi, çatışan mezhep liderlerine yaramış. Mehdi Ordusu, kendi mahallesinde buzu yüzde 30 indirimli sattırıyor. Tesettürlü kadınlarla, yoksul işçilere ise indirim uygulanıyor.

IRAK’ın başkenti Bağdat’ta buz savaşları yaşanıyor. Her gün sadece birkaç saat için elektrik kullanabilen halk, aşırı sıcaklarda buzhanelere koşmak zorunda kalıyor. Özellikle fakir halk, ancak çok yakınlarındaki buz imalathanelerini kullanabiliyor; bu cazip gelir kaynağı mezhep liderlerinin ve sokak çetelerinin son hedefi.

SADR’DAN TAVAN FİYAT

Şiilerin çoğunlukta olduğu Topçu semtinde, Mehdi Ordusu’nun lideri Mukteda El Sadr, daha yazın ilk gününde yayınladığı bir kararnamede, buz fiyatlarına narh koydu. Buna göre 25 kiloluk buz kalıplarının tanesi, en fazla 4 bin dinara (5 ytl) satılabiliyor. Mehdi Ordusu’nun denetimi dışındaki bölgelerde ise bu fiyat yüzde 30 daha fazla. Ayrıca Şii bölgesinde tesettürlü kadınlarla yoksul işçilere de indirim uygulanmak zorunda.

Bazı buz üreticileri öfkeli. El Sadr’ın militanlarına sempati sağlamak uğruna kendilerini zarara soktuğunu düşünüyorlar. Bazıları ise, Saddam Hüseyin döneminde de buzda tavan fiyat uygulaması bulunduğunu, Şii milislerin denetiminin kuralsızlıktan daha yararlı olduğunu savunuyor. Şii semtlerinde sıkı denetim, iş başka bölgelere buz taşımaya gelince işlemiyor. Topçu’nun hemen yakınından geçen ve Şii bölgesini Sünni mahallelere bağlayan otoyolda seyreden buz kamyonu şoförleri geçen yıl tehdit almış. Sünni militanların ölüm tehdidi üzerine şehir içi buz trafiği durma noktasına gelmiş.

SÜNNETE AYKIRIYMIŞ

Tekfiri denen aşırılık yanlısı bir Sünni grup ise, Hz. Muhammed zamanında buz olmadığını savunarak Gazaliye semtinde buz satışını yasakladı. Sünnete uymadığı için buz satışı yasaklanınca, ilkel makinelerle üretim yapan buzhanenin sahibi de çaresiz kaldı.

Buz üreticisi, Taci’de kaçırılıp ancak arabasını rehin bırakarak kurtulabilen veya Bağdat’taki Kutup Buzhanesi’nde ölüm tehditleri alınca ülkeyi terketmek zorunda kalan meslektaşları gibi olmak istemediğini söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!