‘Bütün seçenekleri düşünün’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

‘Bütün seçenekleri düşünün’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2019 08:30

Venezuela’da ABD destekli muhalif lider Juan Guaido, sınırdaki çatışma iddialarının ardından uluslararası topluma ‘Maduro’yu devirmek için bütün seçenekleri düşünün’ çağrısında bulundu. Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise başkent Caracas’ta arabayla gezerek halkın arasına karıştı.

Haberin Devamı

LATİN Amerika ülkesi Venezuela’da Brezilya ve Kolombiya sınırlarında ülkeye uluslararası yardım sokulması sonucunda yaşanan çatışmaların ardından, kendisini devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido, uluslararası topluma, Maduro’nun iktidardan düşürülmesi için bütün seçeneklerin düşünülmesi teklifinde bulundu. ABD Başkanı Donald Trump krizin başlamasının ardından ‘Venezuela’ya asker göndermeyi’ seçeneklerden biri olarak göstermişti. Önceki gün Guaido’nun destekçilerinin askerlerin barikatlarını kırmada başarısız olması üzerine ABD’nin yardım yüklü tırlarının Kolombiya’daki depolara geri döndüğü belirtildi. Kolombiya sınır noktalarındaki çatışmalarda 4 kişinin hayatını kaybettiği, 200’den fazla kişinin yaralandığı iddia edilmişti.

‘Bütün seçenekleri düşünün’ çağrısı

Haberin Devamı

‘SAYILI GÜNÜ KALDI’

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, CNN kanalına yaptığı açıklamada, “Tam olarak gün söylemek zor ama Venezuela halkının Maduro’nun günlerinin sayılı olduğunu garantileyeceğine dair inancım tam” dedi. Guaido ise Maduro’dan yardımların ülkeye girmesine izin vermesini istemeye devam edeceğini ve konvoyların ülkeye girmesi için başka rotalar arayacağını söyledi. Maduro, insani yardımları kabul etmeme gerekçesi olarak, “Eğer Venezuela’ya yardım etmek istiyorsanız, üzerine çöktüğünüz ve erişimine engellediğiniz Venezuela’nın parasını serbest bırakın. Bu ölümcül bir oyun, önce boynunuzu sıkıyorlar sonra dilenmenizi bekliyorlar. Önce paranızı çalıyorlar sonra size tuvalet kâğıdı veriyorlar” demişti.

Guaido, bugün Bogota’da yapılacak Lima ülkeler grubunun toplantısında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bir araya gelecek. Guaido, bu görüşmede, ülkesiyle alakalı diplomatik girişimler ve işbirliği konularının gündemde olacağı bilgisini paylaştı.

GUAİDO: BAZI ÜST DÜZEY YETKİLİLER TÜRKİYE’YE KAÇTI

Venezuala’da ABD destekli muhalif lider Juan Guaido, sosyal medya hesabından Venezuelalı bazı üst düzey isimlerin Türkiye’ye kaçtığını iddia etti. Kolombiya sınırından geçirilmeye çalışılan uluslararası yardımların engellenmesi üzerine Twitter hesabından bir açıklama yapan Guaido, ‘kendilerinin tonlarca yardımı olduğunu, Maduro yönetiminin sahip olduğu şeyin ise cinayetler, kendisini tanımayı reddeden askerler, kendisini kınayan ya da Türkiye’ye kaçan üst düzey yetkililer’ olduğunu ileri sürdü. Guaido’nun aracı olmaya çalıştığı ancak ordunun engellediği tartışmalı yardım paketleri, ‘uluslararası yardım’ olarak gündeme taşınsa da, Kızılhaç ve BM gibi uluslararası kurumlar bu yardımlarda rol almayı reddediyor.

‘Bütün seçenekleri düşünün’ çağrısı

Haberin Devamı

BAŞKENTTE ARABAYLA TUR

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kullandığı araçla başkent Caracas sokaklarını gezdi. Twitter hesabından video yayınlayan Maduro, “Bugün devrime destek vermek için sokağa çıkan ve Donald Trump’tan Venezuela’dan ellerini çekmesini isteyen New York halkına, Caracas’tan teşekkürlerimi gönderiyorum” ifadelerini kullandı. Maduro, eşi Cilia Flores ile birlikte kendi kullandığı araçla devlet başkanlığı sarayı Miraflores’ten çıkıp Caracas sokaklarını gezerek, halkın durumunun nasıl olduğunu görmek istediğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!