Bush'u ele veren kitap

Güncelleme Tarihi:

Bushu ele veren kitap
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2002 01:52

ABD Başkanı Bush son günlerde Eliot Cohen'in yazdığı ‘Yüksek Komuta’ adlı kitabı okuyor. Cohen bu kitapta, ‘Savaş generallere bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir’ fikrini işliyor.

ABD'li generallerin kuşkuyla yaklaştığı Irak operasyonuna kararlı görünen Bush şimdi bu kitaptan Churchill ve Lincoln gibi siyasi liderlerin ordularını nasıl kontrol altında tuttuğunu öğreniyor.

Başkan George Bush'un okumakta olduğu son kitap, Irak'a düzenlenmesi planlanan askeri harekát konusunda ne düşündüğünü ortaya koyuyor. ‘‘Supreme Command’’ (Yüksek Komuta) adındaki kitabı, Johns Hopkins Üniversitesi akademisyenlerinden Eliot Cohen, 15 yıllık bir araştırma sonucunda kaleme aldı.

Kitabında, ‘‘savaş, generallere bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir’’ fikrini işleyen yazar Eliot Cohen, siyasi kariyerlerinde olduğu kadar, savaş dönemlerindeki başarılarıyla da öne çıkan 4 lideri inceliyor. Bu liderler, Kuzey-Güney iç savaşı sırasında Kuzey'in başkanı olan Abraham Lincoln, 2.Dünya Savaşı dönemindeki İngiltere başbakanı Winston Churchill, 1.Dünya Savaşı Fransa'sının Başbakanı Georges Clemenceau ve İsrail eski Başbakanı Ben Gurion.

Irak'a askeri harekatın ateşli destekçilerinden biri olan Elliot Cohen, sivillerin orduyu denetlemesinin önemini savunuyor. Cohen kitabında özellikle Churchill'in İngiliz ordusunu kontrol edip yönetmesine, övgüler yağdırıyor.

Cohen bu sivil liderleri överken, Vietnam savaşı sırasındaki tutumu nedeniyle, dönemin başkanı Lyndon Johnson'u da askerler üzerinde yeterli denetim kuramadığı gerekçesiyle pısırıklıkla suçluyor.

TEKSAS'TAN MESAJ

Üst düzey yönetim yetkililerini Teksas'taki çiftliğinde kabul eden Başkan Bush, Irak operasyonu konusunda acele etmeyeceklerini, müttefiklere ve Kongre'ye danışmayı sürdüreceklerini belirtti ve ‘‘Saddam'ı devirmek için diplomasi dahil tüm seçenekleri kullanacağız’’ dedi.

Çiftliğinde yetkililer ve danışmanlarıyla görüştükten sonra bir basın toplantısı düzenleyen Bush, ordu silahları, strateji, füze saldırılarına karşı güvenlik sisteminin geliştirilmesi konularını ele aldıklarını, ancak Irak operasyonuna değinmediklerini söyledi.

Bush, Saddam'ı devirmek için ellerindeki tüm seçenekleri, diplomasi, teknoloji ve istihbaratı kullanacaklarına dikkati çekerken, ‘‘bütün terör tehditlerini ciddiye alıyoruz. Her konuda, dostlarımız ve Kongre'ye danışmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.

Irak'ta Saddam rejiminin değişmesinin bütün dünyayı ilgilendirmesi gerektiğini savunan Bush, bunu başarmak için, düşünce alışverişinin ve özenli davranmanın önemine dikkati çekti ve ‘‘ben çok sabırlıyım’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!