Bush’un 18 saatlik güvenliği 10 milyon $

Güncelleme Tarihi:

Bush’un 18 saatlik güvenliği 10 milyon $
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2004 02:03

ABD Başkanı George W.Bush’un 18 saatlik İrlanda ziyareti için 10 milyon dolar harcandı. 6 bin polis ve asker görev aldı. Shannon Havalimanı kordon altına alınırken, ABD-AB zirvesinin yapıldığı Dromoland Şatosu’na giden yollar kapandı. İrlanda’da protestolarla karşılanan Bush’un boğazına kaçmaması için ‘pretzel’ adı verilen krakerler de mönüde yer almadı.

İRLANDA, İrlanda olalı böyle güvenlik önlemleri görmedi. Toplam güvenlik gücünün üçte biri ABD Başkanı George W.Bush’un güvenliği için seferber edildi. Havalimanının etrafına 4.5 m yüksekliğinde çelik bloklar yerleştirildi. Zirve boyunca 4 bin polis, 2 bin asker, 700 Amerikalı güvenlik gücü görev aldı. Dört savaş gemisi, helikopter ve uçaklar da güvenliğe destek verirken çalışma yemeğinin mönüsü bile itinayla seçildi. Bush’u daha önce yanlışlıkla boğazına kaçarak ölümün eşiğine getiren ‘pretzel’ isimli krakerler mönü dışında bırakıldı.

ROMANTİK YÜRÜYÜŞ

Tüm bu güvenlik önlemlerinin faturası 10 milyon dolara mal oldu. İstanbul Belediyesi, kenti NATO zirvesine hazırlamak için 25 trilyon harcadığını açıklamıştı. Bush, önceki akşam Shannon’a indi. Aynı saatlerde başkent Dublin’de 10 bin kadar kişi, Irak politikaları ve Ebu Garib skandalı nedeniyle Bush’u protesto eden bir gösteri yaptılar. İrlandalı asıllı eski ABD başkanları John F.Kennedy ve Ronald Reagan’ın aksine Bush, İrlanda’da soğuk karşılandı.

ABD-AB zirvesinin yapılacağı Dublin’in 240 km batısındaki 16’ıncı yüzyıldan kalma Dromoland Şatosu’na giden Bush ve first lady Laura Bush’u İrlanda Başbakan Bertie Ahern karşıladı.

IRAK ASKERİNİ NATO EĞİTECEK

ABD Başkanı George W.Bush, İrlanda’daki zirvede, Irak asker ve polisine NATO eğitimi sağlanması konusunda AB’nin tam desteğini aldı ve ‘ABD ile AB arasında savaşla ilgili olarak keskin ayrılıklar sona ermiştir’ dedi. NATO büyükelçilerinin önceki gün Brüksel’de eğitim yardımı konusunda uzlaşmaya varmasının ardından NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de dün uzlaşmayı doğruladı ve ‘NATO devlet ve hükümet başkanladı bu konudaki anlaşmayı 28 Haziran günü İstanbul’daki zirvede onaylayacaklar’ dedi.

Scheffer, ‘Müttefikler, Irak Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve egemenliği, birlik ve bütünlüğü konusunda tam bir fikir birliği içindeler’ dedi ve NATO liderlerinin, Irak’ta özgürlük, demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesine tam destek verdiklerini söyledi.

Yağmur altında yürüdüler

Türkiye’ye gelişinden önce İrlanda’ya 18 saatlik ziyarette bulunan ABD Başkanı Bush’u, AB dönem başkanı sıfatıyla İrlanda Başbakanı Bertie Ahern ağırladı. İki lider yağmurun altında şemsiyesiz yarım saat baş başa yürüyüş yaparak sohbet ettiler.

Ordu da görevde

Uluslararası Shannon Havaalanı’ndan zirvenin yapıldığı Dromoland Şatosu’na giden yollara İrlanda ordusunun Scorpion (Akrep) tankları yerleştirildi.

Pretzel güvenliği

Pretzel denen krakerlerden yerken boğazına kaçıran Bush kanepeden düşmüş ve alnından yaralanmıştı. Önlem olarak zirve mönüsüne pretzel konulmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!