Bush, gıda krizinin sorumlusunu buldu

Güncelleme Tarihi:

Bush, gıda krizinin sorumlusunu buldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 15:18

ABD Başkanı George Bush, "dünyada artan gıda fiyatlarının kısmen sorumlusunun Hindistan olduğu" açıkladı. Hintliler öfkelendi.

ABD Başkanı George Bush'un "dünyada artan gıda fiyatlarının kısmen sorumlusunun Hindistan olduğu" açıklaması Hintlileri öfkelendirdi. Savunma Bakanı A.K. Antony, yerel basına yaptığı açıklamada, Bush'un açıklamasını "kötü bir şaka" şeklinde değerlendirdi.

Bakan Antony, Amerikan siyasetinin de gıda krizinden sorumlu olduğunu söyledi. Ticaret Bakanı Yardımcısı Jairam Rameş de, Bush'un hiçbir zaman ekonomik bilgisiyle tanınmadığını belirterek, Bush'un "Hindistan'daki gıda talebinin küresel fiyatlarda artışa neden olduğu" yolundaki sözlerinin tamamen yanlış olduğunu söyledi.

Bu arada, milliyetçi ana muhalefet partisi Bharatiya Janata, Bush'un "Hindistan'ın gelişen orta sınıfının fiyatların artmasına yardımcı" olduğu şeklindeki ifadesinin parlamentoda görüşülmesini önerdi. Uzmanlara göre, Hindistan'ı Asya'nın üçüncü büyük ekonomisi haline getiren hızlı ekonomik büyümesi ve tatmin edici ücret, mevcut durgun dönemde bu ülkedeki çiftlik ürünlerine talebi artırdı. Hindistan, bu yüzden son iki yılda buğday ithal etti ve değişen alışkanlarla artan tüketici talebini karşılamak için diğer gıda ithalatlarını artırmaya başladı.

Bush, geçen hafta, gelişen ülkelerde refah artışını övdüğü konuşmasında, "Hindistan'da orta sınıf olarak 350 milyon kişinin bulunduğunu ve bu sayının Amerika nüfusundan daha büyük olduğunu" belirtmiş, "Zengin olmaya başlayınca daha iyi beslenmek ve daha kaliteli gıda istiyorsun. Bu da fiyatların artmasına neden oluyor" demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!