Bulgar gazetesinden Mehmetçik’e Merhaba asker

Güncelleme Tarihi:

Bulgar gazetesinden Mehmetçik’e Merhaba asker
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kosova Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapacak olan Türk taburunun 130 asker ve 52 araçtan oluşan ilk konvoyunun Bulgaristan'dan geçişine Bulgar basını büyük ilgi gösterdi. Türk askerinin, 114 yıl aradan sonra transit geçiş için dahi olsa ilk kez Bulgaristan topraklarına girmesine Bulgar radyo, televizyon ve gazeteleri geniş yer ayırdı. Bulgaristan devlet radyosu ve diğer özel radyo istasyonları, dün sabah 05.00'te Bulgaristan'a giren Türk taburunun ilk konvoyunu haber bültenlerinde flaş haber olarak verdiler.

Bu arada, ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden 24 Saat gazetesi, bugünkü sayısında oldukça anlamlı bir manşet kullandı. Gazete, Türkçe ‘Merhaba Asker’ başlığı ile verdiği manşet haberinde Türkiye'den ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden övgüyle bahsetti.

Haberde, Türk askerinin Bulgaristan topraklarına istila için girmediği belirtilerek, ‘‘Zaten Türk askeri 1885 yılından beri Bulgaristan ile hiçbir sorun yaşamamıştır. Bulgaristan bu tarihten itibaren Türkiye dışındaki tüm komşularıyla sorunlar yaşamıştır’’ ifadesi kullanıldı.

Türk askeri konvoyunun Bulgaristan'dan geçişi sırasında güzergah üzerinde bulunan yerleşim merkezlerinde de askerlere büyük ilgi gösterildi. Sabahın erken saatleri olmasına rağmen bazı kişilerin yol kenarına çıkarak Türk askerlerine el sallamaları dikkat çekti.

Soruları Bulgarca yanıtladı

HASKOVA kenti yakınlarındaki mola alanında 28.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bulgar gazetecilerin sorularını Bulgarca yanıtlayan Tuğgeneral Erdoğan, 1974 yılında 9 ay süreyle Bulgarca kursu aldığını da sözlerine eklerken büyük övgü aldı.

Türk ve Bulgar gazetecilerinin sorularını yanıtlayan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, Türk birliğinin Bulgaristan'dan geçmesi için Bulgar hükümetinin 2 ay süreyle uğraş verdiğini belirterek, ‘Şimdi bir sorun kalmadı. Gümrük işlemleri de beklediğimden daha çabuk oldu’ dedi. Bir Bulgar gazetecinin, ‘Türk askeri 1913 yılından sonra ilk defa Bulgaristan’da. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?' sorusu üzerine, Burcuoğlu, ‘Bence yorum gerektirmiyor. Bulgaristan ile Türkiye’nin komşuluğu dışında son derece yakın iki ülke olduğu ortada. Birliğimiz sadece Türkiye değil, NATO birliği olarak da Bulgaristan'dan geçiş yapıyor. Bulgaristan'ın NATO'ya üye olmasına en kuvvetli desteği veriyoruz' diye konuştu. 28.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Erdoğan (resimde sağda) ve askerleri Edirne'den çiçeklerle uğurlandı. Foto : Gurbet Gökçe



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!