Bu soykırım değil de nedir

Güncelleme Tarihi:

Bu soykırım değil de nedir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2024 07:00

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına dair “Bu bir soykırım değilse, soykırımın ne olduğunu bilmiyorum” dedi.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze yönelik saldırılarıyla ilgili ‘soykırım’ açıklamalarıyla Tel Aviv’in tepkisini çeken Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva sözlerini yineledi.

KADIN VE ÇOCUKLAR ÖLÜYOR

Lula da Silva, dün X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada “Özgür ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasından yanayım. Bu Filistin devleti, İsrail devleti ile uyum içinde yaşasın. İsrail hükümetinin yaptığı savaş değil soykırımdır. Çocuklar ve kadınlar katlediliyor. Verdiğim röportajı yorumlamaya çalışmayın. Röportajı okuyun ve beni İsrail Başbakanı’nın konuşmasına göre yargılamayı bırakın” dedi. Lula önceki günkü bir konuşmasında da “Bu soykırım değilse, soykırımın ne olduğunu ben bilmiyorum” ifadesini kullandı.

İLK KEZ SÖYLEMİYOR

Brezilya lideri daha önce de İsrail’in Filistinli sivillere ‘soykırım’ yaptığını belirterek İsrail’in eylemleriyle İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin Yahudilere yaptıklarıyla paralellik bulunduğunu söylemişti. 18 Şubat’ta Afrika Birliği zirvesi sırasında Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da gazetecilere açıklama yapan Lula da Silva “Gazze’de olanlar savaş değil, soykırımdır” demişti.

Haberin Devamı

BMGK’YI DA ELEŞTİRDİ

Önceki günkü konuşmasında Lula da Silva Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne de tepki göstererek “Bugün hiçbir şeyi temsil etmiyor, herhangi bir karar almıyor yani barış için hiçbir şey yapmıyor. Bugün dünyada ikiyüzlülük çok fazla, politika ise oldukça az. Gazze’de olanları kabul etmediğimiz gibi, Ukrayna’daki savaşı da kabul edemeyiz” dedi. BMGK’da veto hakkına sahip ülkelerin demokratik davranmadığını belirten Brezilyalı lider, Güvenlik Konseyi’nin reformdan geçmesi için çalışacaklarını söyledi.

Bu soykırım değil de nedir

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında çocuklar can vermeye devam ediyor.

 

İSRAİL ‘İSTENMEYEN KİŞİ’ İLAN ETMİŞTİ

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, İsrail’in Filistinlilerle savaşını Nazilerin Yahudi soykırımına benzeten Brezilya lideri Lula da Silva özür dileyene kadar ülkede istenmeyen kişi ilan edildiğini açıklamıştı. Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Israel Katz’a tepki göstererek ‘onurlu bir duruş’ sergilediklerini ve bu tutumu değiştirmeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘PARİS’TEKİ MÜZAKERELER OLUMLU İLERLİYOR’

Gazze’ye ateşkes ve rehine takası için müzakereler Fransa’nın başkenti Paris’e taşındı. İsrail’in istihbarat servisleri Mossad ve Şin Beth’in başkanları; ABD, Mısır ve Katar’dan yetkililerle Paris’te gerçekleşen müzakerelere katıldı. İsrail medyası, haftalardır süren müzakerelerde olumlu gelişmeler yaşandığını, “Hamas’ın taleplerini yumuşattığını ve anlaşmaya varılabileceği konusunda iyimserlik oluştuğunu” yazdı. Anlaşma taslağında 6 haftalık ateşkes ilan edilmesi ve bu sürede 35 ila 40 rehinenin serbest bırakılması öngörülüyor. Öte yandan İsrail Başkabanı Netanyahu, ordunun güneydeki Refah’a yönelik operasyon planını hafta başında kabineye sunacağını söyledi. Planda Refah’taki 1.5 milyon Filistinlinin “nasıl güvenli tahliye edileceği” de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!