Bu kez Obama’yı güldürdü

Güncelleme Tarihi:

Bu kez Obama’yı güldürdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 00:00

ABD’nin Minnesota eyaletindeki Senato seçimlerinin galibi, 8 ay sonra kesinleşti. Yeniden sayımdan ABD’nin geleceğini belirleyici bir sonuç çıktı. Demokrat Parti’nin adayı komedyen Al Franken, 312 oy fazlasıyla Senato’nun yeni Demokrat üyesi oldu. Muhalefet, yasaları engelleme gücünü kaybetti.

ABD’de, Minnesota Eyaleti Yüksek Mahkemesi, 4 Kasım’dan beri sonuçlanmayan Senato seçimini Demokrat Parti’nin adayı Al Franken’in kazandığına karar verdi.

Al Franken, 5.2 milyon nüfuslu eyalette, Cumhuriyetçi Senatör Norm Coleman’dan sadece 312 oy daha fazla almıştı. 2.8 milyon oyun verildiği seçime Coleman itiraz edince, yeniden sayım yapıldı. Son noktayı, 8 ay sonra Minnesota Yüksek Mahkemesi koydu. Mahkeme, oybirliğiyle Franken’ın kazandığına hükmetti.

Koltuğunu kaybeden Coleman, karara saygılı olduğunu açıkladı ve Franken’ı tebrik etti. “çok heyecanlı” olduğunu belirten Franken ise, Washington’da yapacak çok iş bulunduğunu söyledi.

Franken’ın zaferi, son 35 yılın en uzun süren seçim yarışının ardından geldi. 1974’te New Hampshire’de yapılan seçimler de mahkemelik olmuş, usülsüzlük iddialarının mahkemece incelenip son kararın verilmesi 10 ayı bulmuştu.

Senato’da kritik çoğunluk

Franken’ın senatör seçilmesi, ABD Kongresi’nin üst kanadındaki matematik dengeyi Demokratlar lehine çevirdi. İki bağımsız Senatör’ün de desteğine sahip olan Demokrat Parti, 100 üyeli Senato’da 60 rakamına ulaşarak istedikleri yasaları geçirme imkanına kavuştular. Azınlıktaki rakip Cumhuriyetçiler, tasarıları engelleyemeyecekler. Temsilciler Meclisi’nde de etkin bir çoğunluğa sahip olan Demokratlar, 1981’den beri en güçlü konuma ulaştılar. ABD Başkanı Barack Obama, önemli yasa tasarılarının Senato onayı alması konusunda oldukça rahatlamış oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!