Bu kadın Merkel’i yakar mı

Güncelleme Tarihi:

Bu kadın Merkel’i yakar mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 00:00

Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’da Eyalet Meclisi seçimleri dün yapıldı. Merkel için sınav niteliğindeki seçimin sonucu, Alman siyasetinde yeni bir yıldız doğurabilir: Sosyal Demokratlar’ın başbakan adayı Hannelore Kraft.

ALMANYA’nın, 900 bini Türk 18 milyon nüfusuyla en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Meclisi için seçim dün yapıldı. 100 bin kadarı Türkiye kökenli 13 milyon 264 bin seçmenin bulunduğu eyalette, 25 parti meclise girmek için yarıştı.

Yaklaşık bir milyon kişi ilk kez oy kullandı. 28 seçim bölgesinde 290’ı kadın olmak üzere bin 174 aday vardı. 35 Türkiye kökenli politikacı da çeşitli partilerden aday oldu.

Küçük bir genel seçim havasında geçen NRW seçimlerini kazanan partiler, federal düzeydeki politikanın yapılanmasında da önemli rol oynayacak. Yapılan anketlerde partiler arasında açık fark olmaması, seçime heyecan kattı. Anket sonuçlarına göre ya CDU-FDP arasındaki mevcut koalisyon devam edecek ya da SPD ile Yeşiller koalisyon kuracak. Olası bir büyük koalisyon da gündeme gelirken, Merkel Hükümeti, Eyalet Meclisi’ndeki iktidar çoğunluğunu da kaybedebilir.

Seçim sonuçları, Yunanistan’a verilen ekonomik yardım ile oy kaybeden Başbakan Angela Merkel’e ulusal çapta rakip olacak sol kanattan bir ismi de öne çıkarabilir. Beş yıldır iktidardaki CDU ile FDP koalisyonuna son vermek için mücadele eden SPD’nin eyalet başbakan adayı Hannelore Kraft’ın siyasi ikbali, seçimden alacağı sonuca bağlı.

Sandık notları

SPD’nin başbakan adayı Hannelore Kraft (solda), oyunu Mülheim’daki seçim sandığında kullandı. Aynı zamanda SPD Genel Başkan Yardımcısı olan Kraft’ı, eşi Udo yanlız bırakmadı.

CDU ile FDP’nin eyalette iktidarı kaybetmesi halinde Eyaletler Meclisi’nin aritmetiği de değişecek. Muhafazakar kanat mecliste çoğunluğu kaybedebilir.

NRW’de 2005 seçimlerinde CDU yüzde 44.8, SPD yüzde 37.1, FDP yüzde 6.2 ve Yeşiller yüzde 6.2 oy almıştı. CDU 89, SPD 74, FDP 12 ve Yeşiller 12 sandalye kazanmıştı. 2005’de seçime katılım oranı yüzde 63 olarak gerçekleşmişti.

Dünkü seçimde SPD’den 4, CDU’dan bir Türk aday yarıştı. Türklerin oy gücünü fark eden FDP, Yeşiller ve Sol Parti de listelerinde Türk kökenlilere yer verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!