Bu çocuklardan ne istediler

Güncelleme Tarihi:

Bu çocuklardan ne istediler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 00:00

Irak ve Afganistan'a özgürlük getireceğini iddia eden ABD 500'den fazla çocuğu esir tutuyor.

Haberin Devamı

ABD, BM'ye, Irak'ta yaklaşık 500, Afganistan'da ise 10 çocuğu "militan" şüphesiyle gözaltında tuttuğunu bildirdi.

ABD'nin BM'nin Çocuk Hakları Komisyonu'na geçen hafta sunduğu raporda, hemen hemen tamamı Irak'ta olmak üzere 18 yaşın altında toplam 2 bin 500  çocuğun 2002'den bu yana bir yıl ya da daha fazla süreyle gözaltında  tutulduğu belirtildi.

Çocuk Hakları Sözleşmesine uyduğuna dair dönemsel olarak BM'ye sunduğu  rapora göre ABD, "2008 Nisandan itibaren Irak'ta yaklaşık 500,  Afganistan'daki Bagram üssünde de 10 çocuğun gözaltında olduğunu" teyit etti.

Raporda, yaşlarının, çoğunun doğum gününü bilmemesi nedeniyle tespit  edilemeyen bu çocukların, patlayıcı yerleştirmek, direnişçiler için  gözcülük yapmak ya da çatışmalarda yer almak gibi faaliyetlerde  bulundukları gerekçesiyle yakalandıkları belirtildi.

Haberin Devamı

Guantanamo'daki askeri üste tutulan çocuklarla ilgili olarak da raporda,  üsteki gözaltı merkezinde 8 çocuğun bulunduğu, ancak bunların 2004 ile  2006 arasında serbest bırakıldıkları kaydedildi.

Uluslararası Adalet Ağı ve Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU)  gibi sivil toplum kuruluşları, söz konusu gözaltıları "menfur" olarak  kınadı ve ABD'nin ilgili anlaşmaları ihlal ettiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!